Návrat do časů "před Lessym" nehrozí, míní komentátor

04.09.2012 16:56

Bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR Zdeněk Ondráček tvrdí, že kriminalisté nepoleví v prošetřování korupčních kauz ani po výměně na postu policejního prezidenta. Nový šéf policie Martin Červíček ovšem nemá lehkou startovní pozici. Bude muset dbát na to, aby se policisté nedali "koupit".

Návrat do časů "před Lessym" nehrozí, míní komentátor
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Předseda Věcí veřejných a bývalý ministr vnitra Radek John od okamžiku odchodu Petra Lessyho z funkce policejního prezidenta prohlašuje, že kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) usiluje o ochromení policie. Pravicová koalice prý nemá zájem o to, aby byly vyšetřeny největší korupční kauzy. Komentátor Zdeněk Ondráček k tomu ovšem v textu uveřejněném na serveru ČeskáPozice.cz poznamenává, že policie v šetření korupčních kauz bude pokračovat.

Doba se změnila

"Doba pokročila o nějaký ten rok a společnost s ní. Nastaly zásadní změny na klíčových postech státních zástupců (ještě by to chtělo pročistit na Městském státním zastupitelství v Praze). Policisté, kteří se vyšetřováním těchto výbušných kauz zabývají, již nechtějí návrat do doby, kdy byli jen písaři a někdo jiný určoval, co napsat," podotýká komentátor.

Co všechno autora k těmto závěrům vede? Mimo jiné i skutečnost, že nového policejního prezidenta Martina Červíčka osobně zná a chce věřit, že odolá případným politickým tlakům. Faktem ovšem také je, že Červíčkova startovní pozice je výrazně oslabena jeho vztahem s poslankyní Janou Černochovou (ODS). Pokud by tedy nebyly prošetřeny kauzy spojované s politiky ODS, Červíčkovi kritici této osobní vazby bezpochyby využijí.

Co Červíčkovi pomůže?

Naproti tomu by novému policejnímu prezidentovi mohlo pomoci, kdyby předložil jasnou vizi budoucnosti Policie ČR, tak by jednoznačně získal důvěru uvnitř sboru, protože tato koncepce tu zatím chybí. Pomohlo by mu také, kdyby přistoupil k zeštíhlení samotného policejního prezidia. A funkce, které bude nezbytné obsadit, by měly být obsazovány skrze průhledná výběrová řízení.

"A ještě jedna poznámka: Věřím, že když byla Martinu Červíčkovi nabízena funkce, doprovázel ji příslib ekonomické podpory policie v řádech mnoha milionů, aby bylo na proplacení alespoň části přesčasů či na odměny. To se pomalu stává v našich poměrech zvykem. Začalo to za Langera, kdy najednou bylo u policie možné téměř vše a na téměř vše byly peníze. Dostane-li „řadový“ zaplaceno, nehledí na nějaké ty nepravosti kolem nebo je alespoň snáze přehlíží," uzavírá Ondráček. Stále existuje dost policistů, kteří hledí především na vlastní kapsu a nechají se "koupit."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…