Návrh povinné maturity z matematiky zůstává. Valachová neustoupila

10.02.2017 14:49

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) trvá na tom, aby povinnou maturitu z matematiky měla většina středních odborných škol. Stejně jako v prosinci předloží vládě návrh se seznamem 104 oborů, nejsou mezi nimi jen umělecké školy a zdravotnické a sociální obory. Když měla návrh vláda na stole v prosinci, neshodla se na jeho přijetí. Například výtky Ministerstva zemědělství trvají dál.

Návrh povinné maturity z matematiky zůstává. Valachová neustoupila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

V prosinci ministři schválili povinnou maturitu z matematiky pro gymnázia a lycea od školního roku 2020/2021. Neshodli se na tom, kterých odborných škol by se měla od školního roku 2021/2022 nebo 2022/2023 týkat.

Ministryně měla do února předložit nový návrh nařízení vlády zohledňující připomínky ministrů. Už tehdy ale nepředpokládala, že by na návrhu něco zásadního měnila, poněvadž vzešel z debaty v Parlamentu i s odbornými asociacemi. „Obávám se, že nic detailnějšího nevymyslíme,“ řekla Valachováv prosinci.

V návrhu je tak nadále více než stovka odborných oborů. Pokud by bylo zastoupení středoškoláků v jednotlivých oborech stejné jako na jaře 2016, maturovalo by povinně z matematiky po jejím zavedení na odborných školách 91 procent žáků.

V návrhu zůstaly i zemědělské školy, s čímž nesouhlasí Ministerstvo zemědělství. Jeho postoj se od prosince nezměnil. „V případě resortně zaměřených oborů by měl být důraz kladen primárně na vzdělávání v oblasti profilujících odborných předmětů. Domníváme se, že zařazení matematiky jako zkušebního předmětu nebude vytvářet prostor pro zlepšení úrovně znalostí žáků v odborných předmětech. Přitom právě úroveň odborných znalostí absolventů je v současné době nejvíce kritizována ze strany resortních zaměstnavatelů,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. O zavedení povinné maturity měli zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude cizí jazyk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…