Ne, vy si ty migranty vezměte! Loď s uprchlíky, které nikdo nechce. Salvini vydal ultimátum

21.08.2018 16:30

Vylodíte se, až si vás Evropská unie rozdělí. Tak by se dalo popsat, jak se Matteo Salvini zachoval k 177 migrantům na lodi Diciotti, která nyní kotví v přístavu Catania na Sicílii. Salvini totiž migrujícím Somálcům a Eritrejcům na palubě nepovolil vylodění, dokud si je prý nerozeberou ostatní členské státy Unie. Informovaly o tom britský Guardian a server Euronews.com.

Ne, vy si ty migranty vezměte! Loď s uprchlíky, které nikdo nechce. Salvini vydal ultimátum
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Diciotti je loď italské pobřežní stráže a není to prý poprvé, co jí bylo zakázáno s nákladem migrantů zakotvit v italském přístavu. V červenci vezla loď 67 migrantů a v sicilském Trapani zakotvila až po intervenci italského prezidenta Sergia Matarelly, uvádí Guardian. Minulou středu Diciotti zachránila 190 migrantů z přeplněného člunu 17 mil od ostrova Lampedusa. 13 z nich bylo evakuováno kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Nejdříve si migranty zkoušely přehazovat Malta s Itálií. Řím tvrdí, že by je měla převzít Malta, protože se nejdříve objevili v záchranné zóně Malty. Malta to odmítla s tím, že se migranti chtěli dostat do Itálie. Třináct evakuovaných uvedlo, že jejich loď Malta vyeskortovala z maltské záchranné zóny.

V pondělí po třech dnech vyjednávání italský ministr dopravy Danilo Toninelli na Twitteru uvedl, že loď zakotví v Catanii. Zdroje blízké Salvinimu však říkají, že ministr vnitra a vicepremiér toto považuje za pouhou technickou zastávku, nikoli potenciální vylodění, píše Guardian. V italské televizi Salvini řekl: „Loď může zakotvit v Itálii jen pod podmínkou, že si všech 177 migrantů rozdělí Evropská unie v duchu solidarity.“ Migranti jsou prý na lodi pobřežní stráže již pět dní.

Fulvio Vassallo, expert na azylové právo z univerzity v Palermu, říká, že Itálie riskuje porušení Evropské dohody o lidských právech. „Každý má právo na osobní svobodu a bezpečí. Jde o nelegální zadržení a žadatelé o azyl držení déle než 48 hodin by měli být okamžitě propuštěni a mělo by jim být umožněno požádat o status uprchlíka,“ říká expert.

Evropská komise uvedla, že pracuje na rozdělení migrantů mezi státy EU. Informoval o tom server Euronews.

Článek Guardianu ZDE:

Zpráva Euronews ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…