Nečas má na obranu několik kandidátů, záleží na šéfech koalice

18.02.2013 14:14

Za "poměrně komplikovanou proceduru" dnes premiér Petr Nečas (ODS) označil hledání nového ministra obrany. Předseda vlády, který od prosince úřad dočasně řídí, má už několik lidí, kteří splňují jeho podmínky. Nestraník s dostatečným odborným renomé podle něj musí být přijatelný pro předsedy všech tří koaličních stran.

Nečas má na obranu několik kandidátů, záleží na šéfech koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas v zajetí novinářů

 "Nemám zájem působit jako ministr obrany, přestože je to věc zajímavá, ani o sekundu déle, než je nezbytně nutné," odpověděl Nečas na ministerstvu obrany na otázku, zda nového ministra jmenuje ještě končící prezident Václav Klaus. Klaus Pražský hrad opustí 7. března, vystřídá jej Miloš Zeman.    Předseda vlády dnes připomněl, že podle dohody koaličních stran má být v čele resortu nestranický odborník.

Picka odmítl Schwarzenberg

Nového ministra obrany hledá Nečas od prosince, kdy po pouhých osmi dnech ve funkci musela ministerstvo opustit vicepremiérka a šéfka koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Svými rychlými personálními kroky prý ztratila Nečasovu důvěru a prezident Klaus ji vzápětí odvolal. Následnou vládní krizi se premiérovi a Peake podařilo urovnat.

Nečas pak jako dočasný šéf resortu instaloval zpět do funkce prvního náměstka Vlastimila Picka, kterého odvolala Peake. O tomto bývalém náčelníkovi generálního štábu se hovořilo jako o jednom z možných ministerských kandidátů, proti se ale postavil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Mezi dalšími jmény, která v kuloárech padala, byl například velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák. Zmiňován byl ale například také nynější velvyslanec u NATO a někdejší náměstek ministra obrany Jiří Šedivý či velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. V posledních dnech se proslechla jména generálního sekretáře ministerstva Jana Vylity nebo někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…