Nečas si pochvaluje: Vláda za dva roky splnila 60 procent svého programu

13.07.2012 16:03

Dva roku dnes uběhly od okamžiku, kdy prezident jmenoval Petra Nečase ministerským předsedou. Nečas v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že jeho kabinet má za sebou pozitivní výsledky a odvedl velký kus práce.

Nečas si pochvaluje: Vláda za dva roky splnila 60 procent svého programu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Nečas prohlásil, že není stoprocentně spokojen s fungováním vlády, jejích členů, ani sám se sebou. "Vždy vím, že mám rezervy a někde se musím zlepšit," řekl Nečas v rozhovoru. Připomněl, že jeho kabinet nastoupil v mimořádně těžké ekonomické i společenské situaci."Projevila se jistá ekonomická únava společnosti, která žije vlastně už od posledního čtvrtletí 2008 v období buď ekonomického poklesu, či stagnace," konstatoval ministerský předseda. Dodal, že tato skutečnost pak logicky vede k určitému pesimismu lidí i podnikatelských kruhů. "V tomto případě si to zaslouží pojem blbá nálada," prohlásil premiér.

Šéf vlády podotkl, že při informování společnosti média kladou důraz spíše na negativní věci. Vláda podle jeho slov pracuje dobře. "Kdybych použil události z posledních týdnů, tak vláda efektivně zafungovala při řešení tragické nehody našich turistů v Chorvatsku. Osud našich občanů nám není lhostejný, okamžitě jsme tam vyslali vojenské letadlo," řekl premiér.

Ujetá politická sezóna

Petr Nečas ostře kritizoval aktivity ministra financí Miroslava Kalouska v kauze CASA. Jeho výroky o policejním státu považuje za mimořádně nešťastné. Ke Kalouskově vystoupení v Poslanecké sněmovně prohlásil, že se ministr nechal unést emocemi. "Pan první místopředseda TOP 09 se nechal unést a koneckonců nejen on. Zasloužilo si to mnohem klidnější atmosféru," řekl Nečas. Zároveň uvedl, že situaci, kdy v pětihodinové debatě "vystupuje jeden morální gigant za druhým" včetně Miroslava Grebeníčka, považuje za mimořádně ujetou politickou sezónu. "I když i já si myslím, že některé kroky policie v této věci vzbuzují otazníky, ale věřím, že se při standardním řízení orgánů činných v trestním řízení za velmi důsledného postupu státního zastupitelství, případně působením nezávislého soudu , vysvětlí," prohlásil šéf vlády.

Odvolání Pospíšila předcházela špatná taktika

Petr Nečas byl překvapen reakcí veřejnosti poté, co odvolal z funkce exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Jeho stranický kolega ho prý hluboce zklamal, neboť šířil nepravdivé informace. Ty se měly týkat především údajné snahy Nečase zabránit jmenování Lenky Bradáčové. "K tomu se snížil sám Jiří Pospíšil a jeho nejbližší spolupracovníci. To byl od počátku lživý argument. Na druhou stranu i pro mě je to poučení, že má loajalita k ministrům má mít jisté meze. Snažil jsem se minimalizovat ventilování kritického pohledu na toho či onoho ministra. Řešil jsem to mezi čtyřma očima, nikoliv na širším plénu, nebo dokonce přes média," přiznal se Nečas a dodal, že tento postup nyní považuje za mediálně chybný. Odvolaným členům vlády to pak prý usnadňuje "hrát překvapené", přestože dlouhé měsíce slýchali od premiéra tvrdé komentáře.

ODS čeká těžký podzim

K podzimním krajským volbám Nečas prohlásil, že počítá s tím, že ODS bude v těžší situaci než opoziční strany. Volby do krajů ovšem nebere jako test oblíbenosti vlády ve společnosti. Podle jeho slov jde o klasickou situaci v demokratických státech,. Ve volbách, které se konají uprostřed vládního cyklu, mají podle Nečase většinou úspěch opoziční strany.
 
Zároveň předseda ODS nevyloučil, že někteří členové jej uvnitř strany budou kritizovat za eventuální neúspěch ve volbách. "Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Kdo mě politicky nemusí, tak si vždy najde záminku ke kritice nebo k vyvozování odpovědnosti," řekl Nečas.  Dodal, že kdyby se ale ODS připustila nastavení "sebevražedného algoritmu" a o osudu vedení strany by rozhodovaly výsledky krajských voleb, tak by strana už nikdy nic neudělala. "Vždy bychom měli na všechno jen dva roky - než přijdou krajské volby," ukončil Petr Nečas.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…