Nečas trvá na tom, že v kauze tří bývalých poslanců nešlo o úplatky

18.06.2013 16:01

V kauze tří exposlanců ODS, kteří jsou nyní ve vazbě, se podle Petra Nečase nejednalo o úplatky. Politik, který v pondělí předal prezidentovi svou demisi z postu předsedy vlády a odešel z čela své strany, dnes v Poslanecké sněmovně poznamenal, že zvolený postup, který se nemusí někomu líbit, ještě nemusí být trestným činem.

Nečas trvá na tom, že v kauze tří bývalých poslanců nešlo o úplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Trojice poslanců vládní ODS - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr - složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček a nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib dalších výhod, a porušila tím zákon.

Podle policie Nečas slíbil trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Navádět jej měli šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Vyplývá to z obvinění Nagyové a čtyř dalších osob, které na webu zveřejnil deník E15.

"K žádnému úplatku nedošlo. je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v ČR," prohlásil dnes Nečas před novináři. Policejní žádosti sněmovně o své případné vydání se prý nebojí. Kriminalizováno je nyní podle něj běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení určité vnitrostranické, vnitrokoaliční situace.

"Kdyby se to skutečně takhle udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace," zopakoval Nečas. Podobně se k policejnímu názoru vyjádřil už na konci minulý týden po vypuknutí kauzy.

Každému to prý nemusí vonět

Nečas připustil, že postup, který byl v případě tří bývalých poslanců zvolen, nemusí každému "vonět".

"Já říkám ano, nemusí se to někomu líbit, že někomu to nemusí vonět, že to vypadá nelibě, ale nelibé jednání ještě neznamená, že to je v rozporu se zákony," prohlásil Nečas.

Dohoda o "obsahu úplatku" byla podle policie mezi oběma stranami dosažena 6. listopadu, den poté se poslanci vzdali svého mandátu. V následujících měsících jim pak byl "z iniciativy předsedy vlády poskytnut úplatek".

V případě Šnajdra šlo podle policie o zvolení do funkce předsedy dozorčí rady společnosti Čepro, v případě Fuksy o zvolení do představenstva Českého Aeroholdingu. U Tluchoře byl prý úplatek poskytnut "ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy".

Policejní dokument také uvádí, že se v této záležitosti opakovaně konaly schůzky nebo se vedla telefonická komunikace mezi Nagyovou, Bočkem a Tluchořem, který byl prý pověřen Fuksou a Šnajdrem, aby vyjednával i za ně.

Nagyová s Bočkem jsou v kauze obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, Tluchoř se Šnajdrem ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, Fuksa pak ze zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni jsou ve vazbě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…