Nechlastejte u hospody! Hamáček přišel na to, jak na vás

01.04.2020 14:47

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hanáček (ČSSD) oznámil, že vláda bude žádat Parlament o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. A jasně popsal, co se stane Čechům, kteří nebudou dodržovat nařízení vlády. Pocítí to především peněženky hříšníků, a to nemálo. Ministrova slova přinesla ČTK.

Nechlastejte u hospody! Hamáček přišel na to, jak na vás
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Členové Ústředního krizového štábu jsou přesvědčeni, že je třeba nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní, tedy do 11. května. Vláda tedy požádá poslance, aby toto prodloužení schválili.

„Jsme přesvědčeni, že ten režim nouzového stavu, tak jak je dnes nastaven, je jediným způsobem, jak jsme schopni zvládat tu aktuální situaci, a jakékoli změny či nejistoty, v jakém právním rámci se budeme pohybovat, by dost zásadním způsobem ovlivnily schopnost fungování státu,“ zaznělo z úst ministra vnitra a předsedy ČSSD.

To prý neznamená, že by stát neuvolňoval přijatá opatření, ale Hamáček je prý v tomto směru zatím opatrný. Bude prý záležet mimo jiné na výsledcích projektu tzv. chytré karantény.

Všechny občany varoval, že vláda nechá Parlamentem projít zákon, který dá policii prostor k postihování hříšníků, kteří budou porušovat opatření přijatá v souvislosti s karanténou.

„My navrhujeme, aby po schválení tohoto zákona mohla police tyto věci řešit blokovou pokutou na místě, a to do výše 10 tisíc korun. To z mého pohledu velmi zpružní práci policie a velmi zefektivní vymáhání sankcí,“ upozornil Hamáček.

Pokud tedy policie najde pět lidí, jak sedí na zahrádce před hospodou a popíjejí pivo, může každému občanovi dát pokutu 10 tisíc a věc bude vyřešena. Současné zákony sice umožňují uložit i přísnější pokuty, ale jejich vymáhání je podle Hamáčka v praxi komplikované, zatímco tato cesta je relativně snadná.

Hamáček také prozradil, že Česko má k dispozici dva druhy testů na koronavirus. Jednak jde o klasické výtěrové sady, v úterý jich prý do Česka přiletělo na 25 tisíc a jsou přerozdělovány na různá místa. A pak jsou tu rychlotesty, asi milion kusů, které odhalí nemocného, pokud je nositelem viru alespoň přibližně pět dní. Tyto rychlotesty budou podle Hamáčka použity v případě, že by se provádělo nějaké plošné testování.  

Byl by rád, kdyby se Česko jednou přiblížilo ke 20 tisícům testů na koronavirus za den. Ministerstvo zdravotnictví prý na dosažení tohoto cíle pracuje.

Nikoli poprvé konstatoval, že české firmy státu také pomáhají a jsou schopné dodat zdravotníkům kvalitní vybavení, které je ochrání, a český stát tyto pomůcky shání, ale pořád platí, že z Číny je možné v tuto chvíli sehnat ochranné pomůcky v podstatně větších objemech.  

„Cena jedné roušky je 38,5 amerického centu, tedy 0,385 dolaru. A pokud se bavíme o respirátoru FFP2, tak se ta cena pohybuje od 2 dolarů a 35 centů do 2 dolarů a 85 centů, záleží na dodavateli,“ vysvětloval na tiskové konferenci Hamáček.

Vyjmenoval také odborníky, kteří budou řešit ekonomické dopady pandemie čínského viru na českou ekonomiku a budou hledat cesty, jak ekonomiku znovu postavit na nohy. Členy týmu jsou např. profesor Jan Švejnar, ekonomka Ilona Švihlíková, Danuše Nerudová, Tomáš Sedláček, Štěpán Jurajda, Jan Mládek či Petr Zahradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…