Nedbalí studenti, Nečas vás nepotěší: Budete platit

22.03.2012 15:43

Vláda společně s NERV připravují radikální omezení studia zdarma. Slibuje si od toho konec věčných studentů a přítrž studia na více školách zaráz. Řada studentů podle NERV studuje déle, protože se zároveň se studiem zapojuje i do pracovního procesu. Stát nemůže platit studium někomu, kdo si zároveň vydělává, říká člen NERV Jiří Švarc.

Nedbalí studenti, Nečas vás nepotěší: Budete platit
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

Stát už nebude platit studentům výuku na dvou či více vysokých školách, ale jen studium na jedné. Novinky při financování vysokých škol představil po schůzce se zástupci NERV premiér Petr Nečas, informoval o nich server Ihned.cz

Místo dnešních sedmi let studia zaplatí stát za studenta vysokým školám jen pět let.  V případě, že se studenti rozhodnou zůstat na škole déle, budou se muset na financování svého studia podílet.

Česko patří mezi státy, kde je nejdelší doba studia v zemích OECD

„V současné době je zvykem, že studenti si na vysokých školách maximálně prodlužují dobu, kdy tam mohou být zdarma. To se změní,“ řekl premiér.

Nebude tak už platit, že student bude moci zdarma studovat 4 roky bakalářského stupně a další 3 roky stupně magisterského, ale jen tři a dva roky.

Důvodem je podle člena NERV Daniela Münicha i to, že Česko patří mezi státy, kde je nejdelší doba ukončení studia v zemích OECD.

Stát podle Nečase navíc přestane studentům platit studium na více než jedné vysoké škole. „Nyní se stává, že mladí lidé studují dvě, tři a více vysokých škol najednou. To už z peněz státu nebude možné. Nechceme továrny na vysokoškolské diplomy,“ předseda vlády.

Podle dalšího člena NERV Jiřího Švarce je důvodem, proč mladí lidé déle studují, skutečnost, že při studiu pracují „Nemůžeme se na ně zlobit, ale zároveň stát v současné době přece nemůže platit studenty, kteří si zároveň vydělávají,“ vysvětluje Švarc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…