Nehledejte za každým stromem indiána, vzkázal hradní kancléř do ČSSD

08.07.2013 21:39

Šéf kanceláře prezidenta Miloše Zemana by si spíše vsadil na to, že Poslanecká sněmovna rozpuštěná nebude. Podle Vratislava Mynáře má úřednická vláda i přes slova představitelů jednotlivých parlamentních stran určitou šanci.

Nehledejte za každým stromem indiána, vzkázal hradní kancléř do ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová volala Miloši Zemanovi, že má 101 podpisů pro její vládu, prezident však dal přednost úřednické vládě. Tento krok někteří kritizují, Vratislav Mynář to však nechápe. „Všechny zúčastněné strany měly dost času,“ vysvětloval v Hyde Parku na ČT. Přitom Němcová volala jen hodinu před Zemanovým ohlášením. „Měnit své myšlenkové rozhodnutí z hodiny na hodinu, takový pan prezident není,“ míní šéf jeho kanceláře.

Odmítá i kritiku ze strany opozice, tedy ČSSD a jejího předsedy Bohuslava Sobotky. „Nehledejme za každým stromem indiána,“ komentoval spekulace, že Zeman chce akorát oslabit sociální demokraty, aby ve volbách posílila Strana práv občanů – zemanovci.

Nikdo z Rusnokových ministrů například není členem SPOZ, uvedl Mynář. „Škoda, že tuhle vizi neměl, když si měl říct o svůj mandát,“ dodal na adresu Sobotky. Nemá ale cenu tajit, že nová ministryně Marie Benešová má k Zemanovi blízko. Nemělo to prý však vliv na to, že se stala šéfkou resortu spravedlnosti.

Původně byl prý prezidentův plán zcela jiný – Zeman si myslel, že se kvůli této úřednické vládě strany dohodnou na předčasných volbách. „Na základě toho, že vláda pana Rusnoka nebude nikomu vyhovovat,“ doplnil Mynář. Jenže to se nestalo.

„Spíše bych si vsadil na to, že sněmovna rozpuštěná nebude,“ míní a dodal k úřednické vládě: „Možná bych tipl, že určitou šanci má.“ Každopádně by měl radost z jakékoliv jiné vlády, než jaká je nyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …