Nejde jen o kouření. Zde je seznam, o čem všem se koalice hádá

26.05.2016 21:34

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho dva vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) si teď nemohou přijít na jméno. Může za to protikuřácký zákon, který poslanci ANO smetli po dvou letech práce ze stolu. Není to ovšem zdaleka poprvé, co si jdou koaliční lídři po krku. Pohled do historie dokládá, že vztahy v koalici nejsou zdaleka tak idylické, jak by se mohlo zdát na první pohled. Ostré spory bývají spojené s Babišem.

Nejde jen o kouření. Zde je seznam, o čem všem se koalice hádá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Program březnového zasedání poslanecké sněmovny schválen. Na něm je mimo jiné návrh zákona o hazardních hrách

Česká televize připomíná, že se koaliční partneři přeli např. o zákon na ochranu oznamovatelů korupce. Ve při byli kvůli tomuto zákonu šéf hnutí ANO Andrej Babiš a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Právě on měl zákon připravit, ale Babiš nechal přichystat svůj vlastní návrh. Dienstbier to považoval za naschvál.

Další střet se odehrál znovu mezi Andrejem Babišem a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. Svedli souboj o zákon řešící provize pro pojišťovací agenty. Ve sporu sehrála roli „složka“, kterou Babiš na Šincla údajně vytáhl, a měl mu naznačit, že toho na něj ví dost. Jak je ovlivněn lobbisty a tak podobně. Babiš ovšem odmítl, že by poslance Šincla zastrašoval. Oba muži se střetli ještě jednou, a to kvůli hazardu – přesněji řečeno kvůli kvízomatům, které podle Babiše nechtěla ČSSD delší dobu řešit.

Tradiční spor se týká zdravotnictví. Babiš opakovaně prohlašuje, že je tento resort v podstatě černou dírou, ve které mizí miliardy. A tím zvedá ze židle mnohé doktory, zdravotní sestry, lékařské odbory i samotného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.  

Další spory v koalici se znovu týkaly Andreje Babiše. Zákon o střetu zájmů, o němž miliardář, majitel Agrofertu a ministr financí tvrdil, že jde jednoznačně o legislativní návrh proti němu. Možná proto, aby to svým koaličním partnerům vrátil, rozhodl se Babiš podpořit komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. Proti tomu se razantně stavějí lidovci.

„Loni na jaře, když se aktuálně řešilo dočerpávání evropských dotací, doporučil premiér Sobotka šéfce ministerstva pro místní rozvoj Karle Šlechtové (za ANO), aby se více věnovala čerpání peněz z Bruselu a trávila méně času na sociálních sítích. Reagoval tak na její vyjádření na Facebooku, kde napsala, že viníci nedočerpání peněz za roky 2007 až 2013 ‚jsou nyní neviditelní; právě vlády ČSSD zavinily mnohé‘. Zmínila i ‚uzavírání nevypověditelných smluv‘ z dob, kdy její resort vedli sociální demokraté. Zalitovala, že jednání vlády nejsou veřejná. Lidé by prý viděli, jak koalice ve skutečnosti funguje,“ připomíná ČT.

K dovršení všeho zlého je třeba připomenout i vleklé spory o výběr mýta. Hnutí ANO už dva roky spravuje resort dopravy a dlouho nebylo jasné, kdo bude o systém výběru mýta pečovat a zda ho bude vůbec stát vybírat. Nakonec provoz systému zůstal firmě Kapsch. ČSSD a KDU-ČSL tady nešetřily kritikou. ANO prý notně zaspalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…