Babišův Faltýnek se bude omlouvat. Ale trochu jinak, než by se čekalo

26.05.2016 19:28

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v Interview ČT vysvětloval, že selhal, když klub hnutí ANO nestihl jednat o protikuřáckém zákonu. Je prý ale připraven se omluvit svým kolegům z ANO za to, že sám pro tento zákon hlasoval. Dnes to vidí jako chybu. Dostal vynadáno od Andreje Babiše, svého stranického šéfa.

Babišův Faltýnek se bude omlouvat. Ale trochu jinak, než by se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

„Musím říct, že jsem to pod kontrolou neměl. Musím říct, že já jsem se nezúčastnil jednání klubu, protože jsem v tu chvíli měl vzácnou návštěvu z Ázerbájdžánu. Většinu poslanců hnutí ANO však odradil změkčující návrh poslance Bendy,“ poznamenal Faltýnek hned na úvod.

„Když jsem si vzal poslední přestávku před konečným hlasováním, už jsem věděl, že naši poslanci brali pozměňující návrh pana poslance Bendy jako zradu. Je pravda, že jsem hlasoval pro tento zákon, ale dnes vidím, že to byla chyba. Chci se za to kolegům omluvit,“ doplnil.

Ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi vytkl, že celé dva roky prosazoval tvrdý zákon a nakonec hlasoval pro jeho změkčení. „A naši poslanci si řekli, že raději nic, než aby schválili takovýhle paskvil, a raději připraví nový zákon. Ten vládní návrh doznal takových změn, že už to nebyl vládní návrh,“ shrnul situaci Faltýnek.

Ve vysílání také přiznal, že mu Andrej Babiš vynadal za daný postup. Šéf hnutí prý dokonce kvůli tomu volal z Bruselu. Nesmíme však zapomínat na to, co se stalo např. u zákona o pojišťovnictví pana poslance Šincla. „Tam ho ČSSD shodila,“ připomněl host.

Faltýnek však diváky také uklidňoval, že se ANO nechystá rozbít vládu. Koalice má prý před sebou rok a půl vlády a během této doby chce pracovat. „To je nesmysl, proč by pan Babiš rozbíjel vládu, která funguje, která vrací peníze lidem, která vybírá daně,“ vypočítával zkušený politik. Před koalicí stojí zákon o prokázání o původu majetku, zákon o střetu zájmů a jiné, které je třeba přijmout. „Tahle země nestojí na tom, jestli schválíme protikuřácký zákon,“ zaznělo z úst šéfa poslaneckého klubu ANO. 

Babiš prý nemá zapotřebí dělat podvod za padesát milionů

Nakonec padlo pár slov i na téma Čapího hnízda. Faltýnka prý nezajímá, zda se ke kauze ztratily některé dokumenty, jak se říká. V obecné rovině se sice domnívá, že by se firemní dokumenty ztrácet neměly, ale Faltýnek považuje za dostačující to, co k tématu řekl Andrej Babiš, když vysvětloval problémy spojené s tímto luxusním resortem.

„A vy si myslíte, že když Andrej Babiš do firmy následně investoval miliardu korun, tak že by měl zapotřebí dělat podvod za padesát milionů? Já si myslím, že by to zapotřebí neměl,“ uzavřel Faltýnek. Pokud se snad ukáže, že k podvodu došlo, podle Faltýnka by měl pan Babiš tuto dotaci vrátit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…