Babiš je mimo mísu, měl by si odpočinout. Další pokračování koaliční kuřácké story, tentokrát s ministrem Němečkem

26.05.2016 18:25

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. S Helenou Šulcovou se bavil o protikuřáckém zákonu, ministrovi financí Andreji Babišovi a budoucnosti současné vládní koalice.

Babiš je mimo mísu, měl by si odpočinout. Další pokračování koaliční kuřácké story, tentokrát s ministrem Němečkem
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Já jsem chystal tuto verzi protikuřáckého zákona a přiznám se vám, dnes se na to dívám s určitým nadhledem,“ řekl Němeček s tím, že byl velkým optimistou.

Za neúspěchem zákona vidí tabákovou lobby a plán různých politických klubů, nejde tak o náhodu. Sám však žádné zástupce tabákové lobby ve sněmovně neviděl.

„Není to pravda z toho důvodu, že osm poslanců z hnutí ANO pro tento návrh hlasovalo,“ řekl Němeček s tím, že bez nich by návrh Marka Bendy z ODS neprošel.

„Ten pozměňovací návrh byl naprostou marginálií,“ řekl Němeček s tím, že by přijetí zákona chránilo personál a zavádění kuřáren je zcela bezpředmětné a „normální návštěvníky to nezajímá“. Tudíž to, že někteří poslanci tvrdí, že kvůli Bendově návrhu došlo ke znehodnocení zákona, byla jen záminka pro to zákon nepodpořit.

„Tady nás hnutí ANO prostě podrazilo, a to co říká pan Babiš, tak to je úplně mimo mísu,“ dodal Němeček.

„Já si myslím, že způsob, jakým pan Babiš ocejchovává ostatní, jakým způsobem o nich mluví, vypovídá nejvíc o panu Babišovi,“ podotkl s tím, že si cení ČSSD za to, že nejedná stejně jako Babiš. „Takto se nemluví mezi slušnými lidmi,“ dodal.

Celý pořad zde.

„Jestli je pan Babiš unavený, tak ať si odpočine,“ řekl Němeček a podotkl, ať prostě odjede, odpočine si a načerpá síly, než aby vyvolával další slovní přestřelky.

„Ale paní redaktorko, proč se bavíme o tom, jestli je pan Babiš otrávený nebo nikoliv, mně je to úplně jedno, jestli je otrávený, pojďme se bavit o něčem důležitém,“ řekl Němeček s tím, že Babišovi do hlavy nevidí, jeho duševní pochody nechce rozebírat a neví, jak je na tom koalice. Babišovo tvrzení, že Sobotka lže, pak vypovídá jen o Babišovi, nikoliv o životnosti koalice.

„Já jsem přesvědčen, že český stát dluží zdravotnictví poměrně slušné finanční prostředky,“ uvedl Němeček s tím, že Babiš nerozumí tomu, že existují lidé, kteří potřebují, aby veřejné služby fungovaly.

„Tak hlavně se bavme o tom, co je reálné a co není. Už jsme po roce 1989,“ poznamenal Němeček s tím, že si nedokáže představit, že by někdo centrálně rozhodoval o nákupech vybavení jednotlivých nemocnic. Současný model podle něj funguje dobře.

„Nebudeme psát nový, protože se obávám, že tabáková lobby by s ním udělala totéž co s tím prvním,“ řekl Němeček k možnosti napsání nového protikuřáckého zákona. Navíc je možné, že by jej opět podrazily ostatní politické kluby, a on tak nechce nutit své podřízené do zbytečné práce. Návrh hnutí ANO však nepodpoří, protože mu přijde jako „paskvil“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…