Nejen Kalouska. Podívejte se, koho už Okamura poráží

30.08.2017 10:58

Dovedli jste si představit, že by Tomio Okamura a jeho SPD porazili ve volbách nejen TOP 09, nejen lidovce, ale i ODS? Podle nejnovějšího průzkumu agentury SANEP je to možné a pro Svobodu a přímou demokracii by se mohl vyslovit dokonce každý osmý volič.

Nejen Kalouska. Podívejte se, koho už Okamura poráží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na závodech horských kol

Agentura SANEP přišla necelé dva měsíce před volbami se speciálním typem předvolebního průzkumu. Ten ukazuje výsledky stran jednak z pohledu definitivně rozhodnutých voličů, ale i z hlediska „maximálního zisku“, tedy pokud by se pro volbu strany rozhodli všichni, kteří o tom uvažují.

Zatímco na prvním místě, jak už jsme si zvykli, není co řešit, v natěsnané skupině kolem deseti procent se hlasy voličů přesouvají velice zajímavě.

Hnutí ANO má prý jistých 17,1 procent voličů, což je zisk, které ostatní strany s výjimkou ČSSD nedosahují ani v maximální variantě. Pokud by ANO volili všichni, kdo o tom uvažují, získalo by 28,2 procenta.

Na druhém místě by skončila ČSSD. Ta má prý „jistých“ 9,8 procenta, a ani kdyby je volili všichni, kteří to zvažují, nezískala by více než 18,1 procenta. Na třetím místě komunisté – získali by 9,8, respektive potenciálně 14,2 procenta.

Následuje velmi zajímavá dvojice stran, ODS a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Zatímco první má vyšší „jistou“ část elektorátu (6,2 % proti Okamurovým 5,2 %), SPD by někdejší nejsilnější vládní stranu porazila, pokud by se ji rozhodli volit všichni, kteří o tom uvažují. Tomia Okamuru by v maximální variantě volilo plných 12,5 procenta, ODS jen 12,2.

Následují lidovci, kteří mají jistých 5,2 procenta a potenciálně možných 9,7. TOP 09 už by se se svými jistými voliči do Sněmovny nedostala, má jich jen 4,3 procenta. Zabojovat ještě může o další čtyři procenta navrch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…