Nejsem poslušná manželka, zdůrazňuje Klasnová, ale Bártu podporuje

26.04.2012 13:33

Předsedkyně poslaneckého klubu VV se nepovažuje za poslušnou manželku, ale v rozhovoru se čtenáři serveru Týden.cz se za svého manžela znovu jednoznačně postavila. Mezi jiným zdůraznila, že Vít Bárta nemusel chodit do politiky, „aby si nakradl“, peněz vydělal jako podnikatel dost. Dala také najevo, že ona sama od volebního úspěchu VV v roce 2010 preferovala působení v opozičních lavicích.

Nejsem poslušná manželka, zdůrazňuje Klasnová, ale Bártu podporuje
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Kateřina Klasnová svým odchodem z postu místopředsedkyně poslanecké sněmovny dala jednoznačně najevo, co si myslí o současné koalici ODS, TOP 09 a stoupenců Karolíny Peake, která řady VV opustila. Své kritické stanovisko znovu opakovala i pro server Týden.cz v on-line rozhovoru se čtenáři. Manželka nepravomocně odsouzeného poslance Víta Bárty mimo jiné vyjádřila přesvědčení, že důvěra ve VV se teď může obnovit. Tímto prohlášením reagovala na podporu VV ze strany čtenáře.

„Děkuju Vám za podporu. Věřím, že pro VV nynější stav může být příležitostí pro nový začátek a pro obnovení důvěry občanů," napsala současná předsedkyně poslaneckého klubu VV.  Řada čtenářů však také vyjadřovala znechucení z VV a Klasnová zdůrazňovala, že pocit frustrace chápe a nezříká se svého dílu spoluzodpovědnosti za to, jak teď nemálo občanů VV hodnotí.

VV jsou normální stranou

Nejspíš nepřekvapí, že velmi často padaly dotazy spojené buď s nepravomocným odsouzením  jejího manžela Víta Bárty, nebo s rozkolem ve Věcech veřejných a dalším pokračováním vlády a premiéra Petra Nečase (ODS). V otázce odsouzení manžela za korupci trvá Klasnová na to, že si Bárta nešel do politiky pořádně vydělat, jak mnohdy naznačují novináři. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že celý svůj poslanecký plat odevzdává na charitu.

„Mohu vás ujistit, že jsem cokoli jiného než poslušná manželka. Vítek opravdu šel do politiky s cílem a snahou zlepšit politicko-ekonomické prostředí v této zemi. Jako podnikatel si vydělal dost, ostatně z vydělaných peněz dodnes žije, protože celý svůj poslanecký plat dává od okamžiku svého zvolení na charitu Nadaci Archa Chantal. Nepotřeboval chodit vydělávat do politiky. A jak už jsem řekla, VV byly, jsou a budou bez Víta Bárty, totéž platí v případě Karolíny Peake. Rozhodně nejsme stranou jednoho člověka, máme členskou základnu v krajích, aktivní a šikovné lidi, na kterých se dá stavět. Jednoho z nich, Jiřího Kohouta z Olomoucka, jsme nyní kooptovali do vedení strany. Nevím, co si představujete pod pojmem "nestandardní dění ve straně", ale můžu vás ujistit, že jsme normální, demokratickou stranou, jinak bych v ní sama nebyla schopna zůstat," míní poslankyně.

K odchodu Karolíny Peake se následně vyjádřila jen velmi obecně. Z osobních dúvodů odmítla sdělit, zda a jaký rozdíl vidí mezi přeběhlíky z VV a mezi poslanci, kteří opustili jiné strany, jako např. zákonodárci Pohanka nebo Melčák. Zopakovala pouze, že přeběhlictví odmítá a že by Karolína Peake spolu s dalšími stoupenci měla složit mandát.

Chtěla jsem do opozice

Na adresu vládních reforem pak předsedkyně poslaneckého klubu VV prohlásila, že bude velmi pečlivě sledovat jejich další osud. Po volbách v roce 2010 prý byla spíše nakloněna tomu, aby VV zasedly v opozičních lavicích, ale na druhou stranu dokázaly ve vládě řadu věcí, jako např. zmírnit nejpalčivější dopady reforem, tady má na mysli třeba původně plánované zmrazení důchodů z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), nebo změnu způsobu zadávání veřejných zakázek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…