Nejsme realitka, brání Zika nevýhodné prodeje pozemkového fondu

16.03.2012 19:45

Radim Zika, ředitel Pozemkového fondu ČR byl kdysi označen Mirkem Topolánkem za korunního prince ODS. Pak však došlo ke změně vedení a Zika vstoupil do Pozemkového fondu ČR. Jakmile na nové místo nastoupil, říkal, že chce instituci zbavit všech podezření. Ta se však v poslední době spíše kupí. V Interview ČT 24 se pokusil vše vysvětlit.

Nejsme realitka, brání Zika nevýhodné prodeje pozemkového fondu
Foto: pfcr.cz
Popisek: Ředitel Pozemkového fondu ČR Radim Zika

Očištění fondu je problematické. Obzvláště, když už samotná změna kanceláří fondu byla velice nepřehledná. Po určitých peripetiích fond nakonec platí předražené nájemné u Zikova přítele hokejového trenéra Aloise Hadamczika.

Stěhování probíhalo navíc v době, kdy už bylo dávno jasné, že v roce 2012 fond zanikne. Podle Ziky však plánovaný zánik instituce nic neměnil na potřebě větších kanceláří pro jeho zaměstnance.

„Ředitel jakéhokoliv úřadu nerozhoduje o tom, v kterém městě budeme sedět,“ brání se Zika. To, jak transparentní ovšem byla Hadamczikova nabídka, Zika nesdělil. Stejně jako je velice zajímavá náhoda, že přítelkyni Aloise Hadamczika vzal Radim Zika jako svou poradkyni.

Přeplacení kamarádi jsou prý pracovití lidé

„Byla chyba, že jsem ji vzal. 22letá dívka nemá zkrátka dostatečné znalosti jako někdo, kdo má 20 let praxi. Omlouvám se veřejnosti, že jsem ji zaměstnal, byla to velká chyba,“ sype si popel na hlavu ředitel pozemkového fondu.

Ten i uvádí, kolik jeho poradkyně dostala zaplaceno. „Přišla si na 33 tisíc měsíčně, což bylo neúměrné jejímu dosaženému vzdělání a praxi,“ přiznává Zika.

Ale ani další Zikovi poradci nejsou zcela bez poskvrnky. V Hospodářských novinách vyšla informace, že poradci Bittner a údajný kamarád z dětství Židek si přišli na statisícové honoráře.

„Pan Bittner nevyfakturoval pozemkovému fondu ani korunu,“ tvrdí Radim Zika a pokračuje: „Petr Židek není můj kamarád z dětství. Ale nepopírám, že se známe. Není nic divného, že klíčové spoluracovníky si vybírám z lidí, kterým věřím. Navíc pan Židek je pracovitý člověk, který si svůj plat zaslouží,“ tvrdí Zika. Kolik však dostává jeho poradce přesně peněz, odmítl řiditel pozemkového fondu zveřejnit.

Kdo přináší do státní kasy peníze, podle Ziky nic zveřejňovat nemusí

Pro svoje tajnůstkářství přináší Radim Zika zajímavé odůvodnění: „My ze státního rozpočtu nebereme, ale naopak mu přidáváme.“ Podle této logiky, by pravděpodobně ani dopravní policie neměla důvod k tomu, aby se chovala transparentně. Navíc je otázkou , jak výhodné je ono přidávání peněz do státního rozpočtu.

Právě podezřelé prodeje půdy totiž z agendy pozemkového fondu se příchodem Radima Ziky totiž rozhodně nezmizely. Pozemkový fond spravuje kolem 200 000 hektarů pozemků. Za poslední rok vydělal pro stát sice zhruba miliardu korun. Ovšem řada z těchto prodejů byla pro stát velice nevýhodná.

Oblíbeným trikem, který obchodníci s půdou dělají, je, že si od pozemkového fondu pořídí zemědělskou půdu, kterou záhy přehlásí na stavební pozemky. Cena díky tomuto jednoduchému postupu zásadně vzroste.

„To, že někdo na půdě, kterou si od pozemkového fondu koupí, vydělá, není nic nezákonného. Nejsme realitka,“ uzavírá poněkud podivným vysvětlením ředitel pozemkového Radim Zika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …