Největší sluníčkář mezi světovými premiéry našel nepřítele ještě strašnějšího, než je Trump. Máme ho hned za humny

03.11.2017 9:59

Vítězi rakouských parlamentních voleb Sebastianu Kurzovi se dostalo do jisté míry velké poklony. Kanadský premiér Justin Trudeau jej v podstatě označil za ještě nebezpečnějšího politika, než je z jeho pohledu Donald Trump.

Největší sluníčkář mezi světovými premiéry našel nepřítele ještě strašnějšího, než je Trump. Máme ho hned za humny
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Levicově naladěný kanadský premiér Trudeau je známý obhájce přistěhovalecké politiky otevřených dveří a v minulých letech mnohokrát horoval pro přijímání migrantů ze třetích zemí světa. V tomto směru si velmi rozuměl především s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Logicky si tak Trudeau nerozuměl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jehož přistěhovalecká politika je od té jeho na hony vzdálená.

Trudeau se ani netají tím, že patří v rámci světových politických vůdců k největším Trumpovým odpůrcům. Nicméně jeho slova pronesená v Torontu na včerejší konferenci společnosti Google o umělé inteligenci naznačují, že si „sluníčkářský premiér“ našel svého nového nepřítele. Je jím jednatřicetiletý šéf rakouských lidovců a pravděpodobný příští kancléř Rakouska Sebastian Kurz, jehož představy o přistěhovalecké politice mají do těch Trudeaových daleko.

Celý text v němčině je ZDE.

„Nesouhlasím s ním ještě víc, než nesouhlasím s prezidentem Trumpem. Jinak řečno, souhlasím s ním ještě méně než s americkým prezidentem,“ uvedl pětačtyřicetiletý šéf vládnoucí Liberální strany Kanady. Přitom právě Trumpova politika doposud působila na Trudeaua, s nadsázkou řečeno, jako rudá barva na býka. Kanadský premiér kritizoval vedle Trumpovy přistěhovalecké také jeho obchodní politiku.

Konstatoval mimo jiné, že Kanda je úspěšná díky své otevřenosti. „Také v Kanadě stejně jako v každé jiné společnosti jistě panují obavy a nesnášenlivost. Nicméně země jako celek učinila rozhodnutí jít jiným směrem než Spojené státy,“ cituje rakouský deník Kronen Zeitung jeden z komentářů kanadského premiéra na adresu Donalda Trumpa. Jak ale před dvěma měsíci psal například britský deník, s kladným poměrem k migrantům to u kanadského premiéra asi nebude tak žhavé.

Od začátku letošního roku přešlo do Kanady asi 12–13 tisíc migrantů ze Spojených států. Oproti očekávání jim však Trudeau nenabídl otevřenou náruč, ale uvedl, že budou s největší pravděpodobností vráceni zpátky. Přitom v minulých letech při jedné příležitosti dokonce osobně přivítal syrské uprchlíky, kteří dorazili do Kanady, a na svém twitteru neustále opakoval, že v Kanadě najdou své útočiště pronásledovaní bez ohledu na svoji víru či etnickou příslušnost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…