Nejvyšší soud nezjistil v Dalíkově kauze porušení spravedlivého procesu

21.03.2018 14:40

Nejvyšší soud (NS) nezjistil v kauze lobbisty Marka Dalíka porušení zásad spravedlivého procesu. Dalík, jenž si odpykává pět let ve vězení za podvod při nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu, v dovolání marně poukazoval na opomenuté důkazy a nepřiměřeně přísný trest. Informace o odmítnutí Dalíkova dovolání je veřejně známá dva týdny, nyní soud zpřístupnil ve své databázi plné odůvodnění.

Nejvyšší soud nezjistil v Dalíkově kauze porušení spravedlivého procesu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

„NS v daném kontextu neshledal žádné pochybení, které by mohlo jakkoli negativně ovlivnit postavení obviněného či jej zkrátit v jeho ústavně garantovaných právech na spravedlivý proces,“ stojí v usnesení.

Městský i Vrchní soud v Praze prý náležitě rozvedly jednotlivé důkazy a jasně uvedly, které pokládaly za věrohodné a ze kterých vycházely při rozhodování o vině. Dalík kritizoval v dovolání skutečnost, že se justice blíže nezabývala jeho vztahem s někdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem a detailněji nezkoumala rakouský trestní spis. NS ale problém takzvaných opomenutých důkazů nezjistil.

„Obviněný se přitom v některých ohledech snažil jednotlivé důkazy izolovat a snáze je poté zpochybnit, jakož i zveličovat vyvstávající nesrovnalosti (např. rozpory ve svědeckých výpovědích), které však podle NS samy o sobě neměly vliv na správnost konečných (ve věci učiněných) skutkových zjištění,“ rozhodl soud.

Dalík vinu dlouhodobě popírá

Uložený trest odnětí svobody, stejně jako peněžitý trest čtyři miliony korun, je podle NS zákonný. Justice jej vyměřila na spodní hranici sazby. Dalíkovi jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá ústavní stížnost.

Dalík vinu dlouhodobě popírá. Původně byl odsouzen ke čtyřem letům vězení za to, že si při neformální schůzce k nákupu pandurů řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun.

Po zásahu NS ovšem padl nový rozsudek, který Dalíkovi o rok přitížil. Vrchní soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je prý v omyl tím, že předstíral vliv na ministry.

Dalíkovi při druhém jednání před odvolacím soudem nepomohla ani změna výpovědi, kdy poprvé připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích mluvilo. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…