Nejvyšší státní zástupce si stojí za svým: Reorganizace policie byla špatně připravená a zkomunikovaná

03.02.2017 17:58

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu vyjádřil k aktuálnímu dění kolem státních zastupitelství i reorganizace policie.

Nejvyšší státní zástupce si stojí za svým: Reorganizace policie byla špatně připravená a zkomunikovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Podle mého názoru, a koneckonců komise to potvrdila, ta reorganizace byla špatně připravená, špatně zkomunikovaná,“ trvá na svém názoru Pavel Zeman. „Je otázka, zda ta nová centrála funguje půl roku nebo druhý měsíc. K dovršení celé reformy došlo až od 1. ledna letošního roku,“ poznamenal. 

„Pevně věřím, že živé kauzy se ale dotáhnou, i díky důslednosti státních zástupců,“ zmínil následně Zeman. „Nyní je však brzy hodnotit, aby to bylo objektivní hodnocení,“ dodal. Následně se pak vyjádřil i k tomu, zda mají státní zástupci přijít o možnost vybírat si ke spolupráci vyšetřovatele, kterému důvěřují.

„Státní zástupce je v současné době nezávislým garantem vůči policii,“ uvedl Zeman. Takový zásah, který chtějí poslanci do trestního řádu, mu tak připadá nekoncepční.

Odvolávat vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana Pavel Zeman nehodlá. Nevnímá totiž žádné závažné pochybení. „Nevidím k tomu zákonné důvody,“ řekl s tím, že kdyby ty zákonné důvody viděl, neváhal by. 

Závěrem se pak Zeman vyjádřil k případu exhejtmana Davida Ratha a ke stížnosti, jež je v případu podána ze strany ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). „Nedokážu si představit, že by Nejvyšší soud, jeho rozhodnutí, vyšlo do prázdna. To rozhodnutí Nejvyššího soudu bude mít deklaratorní povahu. Ta stížnost je podávána v neprospěch doktora Ratha a následně se vrátí k soudu první instance. A ten by pak měl vzít stanovisko Nejvyššího soudu v potaz,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…