Někdo si nahrabal. Jaromír Soukup opět ťal do živého

31.05.2018 9:42

Majitel a generální ředitel stanice TV Barrandov Jaromír Soukup se ve svém pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa vrátil ke kauze lihové mafie. V té bratři Březinové dosahovali svého pomocí praktik, které byly těžce za hranou akceptovatelného chování. Vydírání, zastrašování, úplatky a únosy. Bratři sice šli za své činy sedět, majetek ale dokázali skrýt. Kolik má Radek Březina peněz?

Někdo si nahrabal. Jaromír Soukup opět ťal do živého
Foto: TV Barrandov
Popisek: Kauzy Jaromíra Soukupa

Na začátku Jaromír Soukup připomněl, že bratrská dvojice Radek a Tomáš Březinovi způsobili českému státu nelegálními obchody s lihem škodu ve výši 5,6 miliardy korun. Metanolová aféra má ale ještě jeden, mnohem hrozivější rozměr. Za to, aby se oba bratři obohatili, zaplatilo 48 lidí životem.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Hlava celého gangu, Radek Březina, měl již odmala rád chemii. Právě znalosti z oboru jej dovedly k podnikání s lihem za hranou zákona. Nelegální výrobě alkoholu se totiž věnoval již během svého studia na VŠCHT v Pardubicích. Většina jeho spolužáků na něj podle Soukupa nevzpomíná zrovna s láskou. Na třídních srazech se dodnes údajně vzpomíná, že chodil s velkými ruličkami bankovek a dával najevo, že má peníze. Auta prý střídal jako ponožky. Za nedovolenou výrobu lihu byl vyšetřován již v letech 1991 a 1993.

O prvním dílu kauzy jsme psali ZDE.

Jaromír Soukup poté divákům ukázal schéma, na kterém byly vyobrazeny firmy vlastněné Radkem Březinou. Šlo o celý řetězec společností, které se zabývaly výrobou a distribucí lihových produktů. Radek Březina skrytě vlastnil například Likérku Drak, která byla jedním ze středobodů metanolové aféry. Radek Březina byl díky vertikálnímu systému vlastnictví firem schopen kontrolovat vše, od začátku výroby lihu, po jeho konečnou distribuci. Patřila mu dokonce firma, skrze kterou svým ostatním společnostem (a nejen jim) prodával automobily.

Majstrštykem Radka Březiny bylo neodvádění spotřební daně z výroby lihovin. Zákazníci v obchodě pak zaplatí plnou cenu, která by v sobě měla zahrnovat i daň. Jenže ta nebyla nikdy odvedena. Takto v kapsách Radka Březiny končily miliardy korun.

Jaromír Soukup se pak začal věnovat okolnostem při zatýkání obou bratrů Březinových dne 5. října 2012. Spolu s nimi tehdy policisté zadrželi ještě dalších šest lidí. Zasahující policisté se již tehdy podivovali nad tím, že v průběhu zatýkání se podařilo zajistit milionové částky v hotovosti. Peníze měli mít zadržení porůznu v taškách, kapsách nebo igelitkách. Detektivové také objevili 560 000 litrů nelegálního 96procentního lihu.

Policii se podařilo zachytit utajenou písemnou korespondenci Radka Březiny z vazby. Manželce a jednomu ze svých nejbližších kamarádů Radovanovi Dalajkovi například dával tyto instrukce: „Nejdůležitější jsou svědci a svědectví, to teď musí dopadnout na sto procent, protože přes svědky vede cesta ven natrvalo. Každému můžete dát zálohu, ale je třeba je upozornit, že musí fakt věci dosvědčit jednoznačně, ne polovičatě, aby dostali slíbené peníze. S každým poseďte několik hodin, nikdo nebude souhlasit napoprvé. Umění je přesvědčit. Je potřeba, aby to svědci uměli jako básničku. Bude stres při výslechu a vyšetřovatel bude svědka přerušovat a tím ho vykolejí a ztratí nit. Pokud má být výslech důležitých lidí, je potřeba mít jistotu a přezkoušet je, že jsou dostatečně připraveni. Pokud ne, tak se musí omluvit a odložit výpověď, že je nemocný.“ Jaromír Soukup k tomu ironicky poznamenal, že by pan Březina mohl z fleku dělat divadelního režiséra.

Tím ale organizační schopnosti Radka Březiny nekončí. Jaromír Soukup opět cituje: „Strategický svědek je Tůma. Ten řekl, že líh v kubíkovkách chutnal, a proto ví, že tam byl líh. Mluví o tom dost podrobně, proto bych věci radikálně neměnil, ale jenom zjemnil, aby policie nepojala podezření, že je podplacený. Člověk, který bude Tůmu školit, tak za potkání a školení dostane 2 až 3 tisíce korun za práci, ale pokud Tůma vypoví něco pro nás, tak odměnu 50 tisíc. Pokud ho přesvědčí, dá Tůmovi zálohu 20 tisíc.“ Takto tedy Radek Březina orchestroval výpovědi u soudu. Ještě tu jsou ale instrukce například pro Březinovu manželku, o tom, jak má vypovídat další svědek. „Jeho výpověď je fakt cenná, a proto dostane 100 tisíc za to, že uvede všechny body, které jsou tu napsané, a dalších 100 tisíc za výpověď u soudu. Je strategický svědek a opravdu ho musíme přesvědčit ke spolupráci, není zde jiná možnost, je důležité, aby bylo řečeno že ví, že můj otec Vladimír Březina vlastnil všechny nemovitosti, o které se on, Boček, staral. Je to kvůli tomu, aby nemohli tvrdit, že to byly moje nemovitosti a na otce to bylo jen přepsané, hrozí riziko zajištění,“ psal Radek Březina potají z cely.

Největší rozruch však podle Jaromíra Soukupa vyvolal následující dopis: „Možná by si vzal úplatek, já jsem mu to naznačil, když jsme byli spolu sami. On říkal, že plánuje odejít za dva roky od policie, ale prý si nikdy nic nevzal. Ale bylo vidět, že nad tím přemýšlí. Velká částka, 5 až 10 milionů, by ho určitě zlomila. Za peníze chceme plnou součinnost. Společný postup tak, aby nás osvobodili. Pokud by se nepodařilo zlomit vyšetřujícího policistu, tak od kohokoliv, kdo se na případu na ÚOOZ podílí, bychom koupili kompletní utajenou část spisu za 300 až 500 tisíc maximálně.“ „Je vidět, že pan Březina je šetřílek,“ glosuje to Jaromír Soukup. Připomněl, že Radek Březina v odposleších prozradil, že má doma v hotovosti přibližně jednu miliardu korun.

Radek Březina tedy nabídl elitnímu detektivovi z ÚOOZ, plukovníku Komárkovi, úplatek 10 milionů korun. Došlo k tomu přímo ve věznici během výslechu. Detektiv Jiří Komárek o Březinovi prohlásil: „Březina si opravdu myslel, že všechny problémy světa lze vyřešit penězi.“ Koupit se nenechal. Policie v lednu 2014, i na základě těchto dopisů, zatkla Stanislavu Březinovou, manželku Radka Březiny. Zadržen byl i Březinův přítel Radovan Dalajka. Oba byli obviněni z ovlivňování svědků a z uplácení. Tento bod byl v celé kauze zcela klíčový, z ovlivňování svědků byli totiž obviněni i oba bratři.

Zatímco Radek Březina hledal neustále další kličky, pomocí kterých by se z problémů dostal, mladší bratr Tomáš se odhodlal k nečekanému kroku. Požádal o statut spolupracujícího svědka, protože si uvědomil hloubku jámy, kterou si bratři vykopali. „Když se ho policisté ptali, co tak najednou, tak řekl, že ho naštvalo, že se jeho bratr nepostavil za svoji rodinu. Policistům se rázem začaly plnit notesy,“ pokračoval Jaromír Soukup.

A co policisté zjistili? Tomáš Březina dopodrobna popsal, kde a jak se provádělo nelegální čištění lihu. Popsal také, že líh se dovážel z chemičky Moravia Chem, kterou ovládal jeho bratr Radek. Tato firma byla základním kamenem černého byznysu bratrů Březinových. Celníci, kteří měli být přítomni u každé denaturace, však podle Jaromíra Soukupa na své povinnosti „kašlali“. Někdy byl do toho prý zapojen i samotný správce daně, jak uvedl Tomáš Březina. O pár měsíců později bylo 11 příslušníků celní správy obviněno policií za ledabylý dohled nad denaturací kvasného lihu. Po několika měsících byli ale obvinění zbaveni, celá věc prý byla promlčená.

Policii se přitom podařilo prolomit počítače bratří Březinových. V těch byly nalezeny důvěrné dokumenty Celní správy, včetně analytických zpráv, ve kterých byly poznatky celníků o Moravia Chem. Byly nalezeny i instrukce, které Radek Březina předával celníkům. Případ již byl bohužel promlčen, nedalo se nic dělat.

Firma MoraviaChem nevydělávala, ale její legální provoz byl stejně jen zástěrkou pro nelegální operace v pozadí. Zákaznící samozřejmě rádi koupí alkohol, který nabídnete „pod cenou“. Takovou cenu vám umožní nastavit právě neodvedená daň. Radek Březina podle svého bratra cizím lidem nevěřil a tomu odpovídalo i jeho chování. Při domovní prohlídce se u něj našel celý arzenál zbraní a také 700 gramů semtexu i s rozbuškami.

Tomáš Březina během výpovědi u soudu v květnu 2014 prozradil mimo jiné, že skupina měla podchycené celníky, policisty, i daňové úředníky. Ve firmě Moravia Chem mělo až do zadržení bratrů vzniknout více než 23 milionů litrů nezdaněného lihu. Tomáš Březina vysvětlil, jak se vše fingovalo. Tomáš Březina také řekl, že o plánované první prohlídce policie a celníků v olomouckém skladu se Radek Březina dozvěděl od svého komplice v řadách policie.

Radek Březina pak v červenci 2014 vzhledem k vývoji situace od základů změnil taktiku. Zcela otevřeně se přiznal k vlastní trestné činnosti. Přiznal například své vlastnictví společnosti Moravia Chem a tvrdil, že jeho otec byl zásadně proti nelegální činnosti a nijak se na ní nepodílel. Svědci pak zatloukli Radku Březinovi další hřebičky do rakve. Přiznali, že se jej báli a že mnohdy nejednal v rukavičkách. Jeden ze svědků řekl, že domů dostal z vězení od Březiny následující vzkaz: „Odpustím ti a nic se ti nestane. Jen musíš říci, jak to správně bylo.“

Soud v Olomouci poté odsoudil Radka Březinu na 13 let odnětí svobody za škodu na dani ve výši 6,39 miliard korun. Tomáš Březina dostal 4 roky natvrdo. Soudce Ondrášek ovšem vyjmul z propadnutí majetku domy odsouzených, prý z důvodu šance nápravy viníků. Bratři Březinové totiž musí mít kam se vrátit. Radek Březina se přitom chlubil desítkami milionů, které má porůznu schované. Březinové tedy sedí za krácení daní, nejspíše ale mají spoustu peněž „ulitých“ bokem a vracet je nemusejí. Tomáš Březina odhadl současný majetek Radka Březiny tak na 500 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…