Některá města odmítají peníze z hazardu. V cestě jim ale stojí zákon

23.06.2012 16:14

Mnohá města se snaží vymýtit výherní automaty a hazard, přestože jim z nich jdou do kasy peníze. Často ale naráží na legislativu, která jim v kompletním zrušení brání. Například Frýdlant nad Ostravicí musí bojovat i s odporem podnikatelů.

Některá města odmítají peníze z hazardu. V cestě jim ale stojí zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Frýdlant nad Ostravicí je jedno z měst, která bojují proti hazardu na svém území. V úplném vymýcení jim však brání legislativa. Proto ve čtvrtek frýdlantští zastupitelé odhlasovali, že podají ústavní stížnost na ministerstvo financí pro nečinnost. Neruší totiž vydaná povolení k provozu videoloterijních terminálů.

"V prosinci jsme jednohlasně schválili vyhlášku regulující hazard. Povolení k provozu automatů, která vydávalo město, platila jen do konce roku, takže tím se problém vyřešil," uvedl pro iDnes.cz radní města Radim Petr.

"Dál je tu ale v provozu 170 videoloterijních terminálů, jejichž provoz povolilo ministerstvo financí na řadu let – nejdéle až do roku 2050. Očekávali jsme, že po schválení městské vyhlášky je ministerstvo začne postupně rušit. To se ale nestalo. Proto podáme ústavní stížnost na zásah do práva města spočívající v nečinnosti ministerstva," dodal důvody žaloby.

O ústavních stížnostech uvažují i další města. Podnikatelé s tím však nesouhlasí. "Města žijí v bludech, které šíří některá občanská sdružení. Ministerstvo financí postupuje ve shodě se zákony. Města se opírají o zrušené usnesení vlády. Brzy zjistí, že není tak jednoduché zrušit licenci, kterou podnikatel získal v dobré víře," tvrdí Petr Vrzáň ze Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů.

Moravská Ostrava na to však půjde jinak. "Podle paragrafu 17 zákona o loteriích jsou herny určeny především k provozování výherních hracích přístrojů. Těch je nyní v obvodě už jen 11, zákon tak naplňuje pouze jedna herna," vysvětluje radní Lukáš Semerák. Jakmile tedy převažují terminály nad automaty, dají se podle něj herny zrušit. I to však Vrzáň odmítá jen jako „další nesmysl“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…