Některé země mají velký vydírací potenciál. Věra Jourová odkryla divákům ČT pokličku bruselského hrnce

19.01.2017 23:15

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO), britská velvyslankyně v Praze Jan Thompsonová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o tom, co bude tvrdý Brexit, tedy prásknutí dveřmi Velké Británie za Evropskou unií, znamenat pro celé společenství a pro samotné Česko.

Některé země mají velký vydírací potenciál. Věra Jourová odkryla divákům ČT pokličku bruselského hrnce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Věra Jourová by si podle vlastních slov pronesených ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT přála, aby se Evropský parlament soustředil na podstatné věci.

„Moc bych si přála, aby se v Evropském parlamentu méně řešily ty zákulisní věci, takové to kdo s kým. Měli bychom řešit věci, u kterých lidé očekávají, že je budeme řešit,“ podotkla dáma. Má na mysli uprchlickou krizi, bezpečnost a hospodářskou situaci. Snad tuto změnu přinese zvolení Antonia Tajaniho do čela Evropského parlamentu.

„My jsme tak přeinstitucionalizovaní a přebyrokratizovaní, že je třeba s tím něco udělat... Ale myslím, že tenhle parlament už to neudělá. Takže bude třeba, aby voliči ve volbách řekli: my chceme ty věci odlehčit, zabývejte se víc našimi problémy,“ doplnila.

Všichni evropští politici by podle Jourové měli mít odvahu zrušit proceduru stěhování europarlamentu. Francii se to asi líbit nebude, ale podle Jourové na tom musíme trvat. Nechť to politici voličům slíbí, uspějí ve volbách a následně to změní.

Jednu věc by ale neměnila. Nevracela by se k jednomyslným rozhodnutím evropské sedmadvacítky. „Já to řeknu ošklivě, ale vydírací potenciál některých zemí je značný,“ posteskla si.

Stranou její pozornosti ovšem nezůstal ani Brexit. Jourová prý britskému rozhodnutí rozumí. „U každého rozvodu se napřed vypořádávají děti a já za ty děti považuji ty lidi, kteří žijí na obou stranách a cítí nejistotu,“ zaznělo z úst Jourové.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…