Nelegální migrace! ČR a Německo koordinují boj proti převaděčům

22.09.2023 22:10

Praha - Kvůli zhoršující se situaci na balkánské migrační trase budou německá a česká policie intenzivně spolupracovat v boji proti převaděčům. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech oba státy koordinují. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dnes večer uvedl na síti X s tím, že se na tom dohodl se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou.

Nelegální migrace! ČR a Německo koordinují boj proti převaděčům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová

Další jednání na policejní úrovni o migraci bude podle něj příští týden. Faeserová se přitom nyní vyslovila pro krátkodobé stálé kontroly jako pro jednu z možností boje proti pašerákům lidí, i když je předtím odmítala.

"Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných přechodech koordinujeme s německou stranou. O dalším postupu samozřejmě budeme včas informovat. Podobná vzájemná spolupráce již nějakou dobu funguje na česko-slovenské hranici," napsal Rakušan.

Česká policie později dodala, že situaci denně pečlivě sleduje. "Meziroční srovnání tranzitní nelegální migrace na našem území však hovoří jasně. Letos jde zatím řádově o desítky, oproti stovkám zachyceným migrantům denně v loňském roce," uvedla. V kontaktu jsou čeští policisté s německými i slovenskými kolegy.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52407 lidí
Faeserová chce kvůli složité migrační situaci krátkodobě obnovit stálé kontroly na hranici s Českem a Polskem. Podle portálu welt.de to řekla v rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag. Německá ministryně vnitra přitom dosud takové kontroly odmítala jako neúčinné a tento týden v parlamentu opakovaně upřednostňovala namátkové kontroly a takzvané skryté pátrání.

Faeserová nedělníku rovněž řekla, že by chtěla nasazení německých policistů na českém území podle švýcarského vzoru. Němečtí policisté už loni působili v tramvajích a vlacích, které ze Švýcarska odjížděly do Německa. "Jednání o tom již probíhají," uvedla.

Ve středu poslancům ve Spolkovém sněmu oznámila, že Rakušan souhlasil se založením společné česko-německé operační skupiny. Rakušan k tomu ČTK řekl, že spolupráce bude zaměřena zejména na boj proti převaděčství, například v otázkách společné evidence převaděčů a vzájemné výměny informací. Má se také rozšířit a zintenzivnit společné hlídkování.

Rakušan tehdy uvedl, že Faeserová obnovení stálých kontrol neplánuje. "Dobrou zprávou je, že i v té zjitřené předvolební atmosféře v Německu spolková vláda nehodlá zavádět stabilní kontroly na česko-německých hranicích," řekl o rozhovoru s německou ministryní vnitra.

V říjnu se konají zemské volby v Hesensku a Bavorsku, kde jsou migrace a hraniční kontroly velkým tématem. Konzervativní hesenský premiér Boris Rhein kontroly s Českem a Polskem požaduje, naopak rovněž konzervativní bavorský premiér Markus Söder je pro Bavorsko nechce, pro jiné německé regiony takové kontroly ale podle něj mohou mít smysl. V Hesensku se sociální demokratka Faeserová uchází o premiérský úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…