Nelítostný duel Bobošíkové a Babiše: Grossův kmotře! A vy jdete po penězích!

22.09.2013 13:01

Hosty pořadu Partie televize Prima byli dnes předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéfka bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková. Zajímavý duel slibovaly už dřívější výroky z obou politických subjektů a předpoklad se potvrdil.

Nelítostný duel Bobošíkové a Babiše: Grossův kmotře! A vy jdete po penězích!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do televizní debaty Partie zavítala Jana Bobošíková s Andrejem Babišem

V úvodu očekávaného duelu se diskutující shodli na gratulaci pro Petra Nečase a Janu Nagyovou k jejich vstupu do manželství. O důvodu, zda tak neučinili proto, aby proti sobě nemuseli vypovídat, nechtěli spekulovat. I nadále se pořad vyvíjel v poklidu a v překvapivé shodě obou protivníků v debatě.

Prvním tématem byla kvalita potravin v Česku. Zde se debatující v podstatě opět shodli. Podle nich je potřeba posílit kontrolu potravin, zvýšit postihy za přestupky. A hlavně zabránit případům, kdy se dovezou potraviny a tady se znovu balí a deklarují jako český výrobek.

„Zasadili bychom se o to, aby byl zrušen dovoz potravin, které například obsahují silniční sůl,“ řekla Bobošíková. Podle Andreje Babiše nyní ministr Toman dobře řídí resort zemědělství a napravuje věci po pravicové vládě. I on je pro zvýšení podílu českých potravin na trhu a správné značení výrobků, aby spotřebitel vždy jasně věděl, co kupuje.

Jana Bobošíková se ohradila proti tomu, že ji redaktor Punčochář srovnával s bývalým ministrem Bendlem (ODS), který deklaroval podobné názory. „My jsme zatím žádnou příležitost ovlivňovat politiku neměli, ale jasně jsem řekla, kam směřujeme,“ ohradila se Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Podnikání versus poslanecký mandát

Andrej Babiš nevidí problém ve vlastnictví firem a vykonávání poslaneckého mandátu. Rozhodně nepřemýšlí o tom, že by například Agrofert prodal. Připustil však, že pokud by byl ve vládě, zanechal by jeho řízení. „V poslední době jsem slyšel hodně výroků o tom, že s námi nikdo do vlády nepůjde, takže myslím, že tady nenastane žádný problém,“ uvedl Babiš.

Jana Bobošíková se podle svých slov také domnívá, že vlastnická práva nemají být výkonem politické funkce narušena. Dotyčný by měl však jednoznačně prokázat, že jeho podnikání není provázáno se státními funkcemi.

Bobošíková řekla o Babišovi, že je bankrotář

V dalších minutách diskusního pořadu už bylo znát, že diskutující spolu zajedno nejsou. Řeč byla i o „novinářské kachně", že Babiš by chtěl být ministrem financí. Jana Bobošíková uvedla, že “z pana Babiše by měla jako z ministra financí strach, protože má za sebou bankrotářskou minulost“.  Jako příklad uvedla firmu Proferta, kde prý byl Babiš předseda představenstva. Ten toto tvrzení odmítl s tím, že naopak právě on tady zachránil řadu firem a pracovních míst.

Andrej Babiš však vyvracel tvrzení z deníku Právo, které právě uvedlo, že by chtěl vést resort financí. On sám se podle svých slov připravuje na funkci poslance. Také upřesnil, že hnutí ANO by v žádném případě nechtělo působit v resortu zemědělství.

„Ve sněmovně budu pracovat a nebudu lhát, to jsou mé představy,“ opakoval Babiš. Neodpustil si ani tvrzení, že většina poslanců ani do sněmovny nedochází a tudíž ani nepracuje. Namísto toho prý ve sněmovních bufetech popíjejí levný alkohol. „Politici lžou a neplní sliby,“ takové je hodnocení Andreje Babiše.

Andrej Babiš hovořil o řízení státu jako firmy. S tím Jana Bobošíková ostře nesouhlasila a zdůraznila, že stát je tu pro všechny, a to i pro ty, kteří třeba už nevytvářejí hodnoty.

Andrej Babiš pak upřesnil svou představu. „Stát má pracovat ve prospěch státu a jeho deseti miliónů pracujících,“ na tom trvám. I on mluvil o sociálně spravedlivém a solidárním státu, který je schopen se postarat o nemohoucí a potřebné.

Vyrovnaný rozpočet, snížení daní a podpora zaměstnanosti – na tom se shodli

Jana Bobošíková za volební blok Hlavu vzhůru! uvedla, že považují za nejdůležitější návrat ke konzervativním pravicovým hodnotám z devadesátých let. To je podle ní například snižování daní, udržení vyrovnaného rozpočtu. Chtěli by zatočit s lichvou a přistřihnout křídla exekutorům a zejména rozvázat ruce podnikatelům.

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO chce podporovat průmysl a zejména stabilizovat podnikatelské prostředí. Jejich prioritou je i odpolitizování státní správy.

Kmotr Babiš

Jana Bobošíková zmínila článek Martina Komárka, napsaný zhruba před dvěma lety, kde byl Babiš označen za kmotra Grossovy vlády. Komárek nyní kandiduje do sněmovny právě za hnutí ANO.

Andrej Babiš se tomu však jen usmíval a zopakoval, že není žádným kmotrem a nemá kamarádské vztahy s ČSSD. Zdůraznil však, že právě on tady vybudoval firmu od nuly, platí mnohamiliónové daně, dává práci mnoha tisícům lidí.

Jana Bobošíková však téma nechtěla opustit a začala mluvit o Berlusconizaci. „Mám dojem, že teď, když pan Babiš přestal být kmotrem, začal nakupovat média a českou politiku chce ovlivňovat prostřednictvím tisku a ostatních médií.“

Peníze od státu stranám už 1,5 procenta zisku

„Jsem zděšen, dozvěděl jsem se, že stát dává stranám příspěvky na provoz již od zisku 1,5 procenta voličských hlasů.“ To by podle něj nemělo být. Babiš i v pořadu Partie zopakoval, že Jana Bobošíková v politice podniká a jde jí právě o tyto příspěvky. S tím šéfka bloku Hlavu vzhůru! nesouhlasí a připomněla priority bloku.

Podle ní si kladou za cíl vyjít mezi lidi s hlavou vzhůru a přesvědčit voliče o možnosti změny na základě konzervativních hodnot, které zastávají.

Jana Bobošíková potvrdila svou euroskepsi a řekla, že chtějí vyvázat Českou republiku z povinného přijetí eura. Chtějí, aby se občané mohli rozhodnout sami. Potvrdila, že takové vyvázání je složité, ale určité možnosti vidí. Voliče upozorňuje zejména na dluhy za Řecko nebo Itálii, které v případě přijetí eura budeme splácet i my. Připustila však, že teoreticky může nastat moment, kdy by bylo pro nás euro výhodou.

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO rovněž nepodporují přijetí eura. Podle něj by ČNB měla zasáhnout a podpořit průmysl oslabením koruny.

Zamezit zneužívání sociálních dávek

K tématům nedělní Parie patřilo i etnické a sociální napětí na severu Moravy. Oba diskutující vyzvedli důležitost stejných práv a povinností všech občanů.

Andrej Babiš se domnívá, že minulé vlády nedostatečně komunikovaly s problémovými skupinami, a to by se prý mělo změnit. Garantovat by to měla zmocněnkyně vlády pro lidská práva a mít také patřičné prostředky.

Oba diskutující shodně promluvili o častém zneužívání sociálních dávek a slibují nápravu v této oblasti. Jana Bobošíková považuje za nehorázné, že sociální dávky rostou více než důchody a také zpochybnila vyplácení sociálních dávek matkám.

Přišla s pozoruhodným návrhem, že by ženy měly dostat mateřský plat a obec by tak vyhodnocovala, zda vychovávání dětí dělají v souladu s kritérii, a podle toho by zmíněné ženy měly právo získat peníze od obce.

Andrej Babiš kritizoval současný stav, kdy ze sociálních dávek na bydlení profitují majitelé ubytoven a situaci to v této formě vlastně neřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…