Němci pozor! Toto vám hrozí kvůli uprchlíkům. Český ekonom viděl studie, které nevěstí vaší ekonomice nic pěkného

13.11.2015 19:30

Ekonom Miroslav Zámečník si v pátečním Interview ČT24 posteskl, že čeští politici postupují nesystematicky, pokud jde o navyšování penzí. Vyčetl jim, že sahají k populistickým krokům namísto toho, aby řešili bolestivé body našeho státu. Došlo i na téma rozpočtu a host si rýpl do odborářského šéfa Josefa Středuly. Své Zámečník řekl i k uprchlíkům, varovná slova zazněla směrem k Německu.

Němci pozor! Toto vám hrozí kvůli uprchlíkům. Český ekonom viděl studie, které nevěstí vaší ekonomice nic pěkného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

„Náš vzorec navyšování penzí je obvyklý v Evropě, ale vláda teď podle něj vypadá jako lakomá, takže se rozhodli, že něco přihodí,“ podotkl host k plánovanému jednorázovému navýšení penzí o tisíc korun. Vláda se prý populisticky rozhodla, že bude navyšovat mimo plán. Přitom by se měl kabinet zaměřit spíše na reformu penzijního systému. Už dvacet pět let s naším systémem nic neděláme, a to je špatně. „Problém je v tom, že vy si musíte to spoření na stáří u lidí vynutit, je to všude ve světě,“ upozornil ekonom.

Dnes je to prý tak, že si lidé odpracují 35 až 40 let a pak budou chtít být dalších 25 let v důchodu. Jenže jak bude vypadat pracovní trh za 30 let, dnes neumí říct prakticky nikdo. „Co si o sobě myslíme? Že snad budeme vědět, jak bude vypadat rok 2050,“ smál se Zámečník. Přesto se musíme pokoušet hledět do budoucna a ptát se, zda efektivně využíváme i evropské dotace. Bude nám ještě za pět let sloužit to, co za evropské peníze dnes postavíme?

České ekonomice se daří a podle Zámečníka můžeme v dohledné době čekat také tlak na růst mezd. Volají po tom především odbory. Host si v této souvislosti rýpl do šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly. „Víte, já jsem s panem Středulou nedávno mluvil asi dvacet minut a vysvětlili jsme si, že může některé líbivé argumenty říkat do televize, ale nemůže je už používat na odborné konferenci,“ prozradil.

V závěru pořadu došlo i na uprchlickou krizi. Zámečník varoval, že bude pro uprchlíky obtížné začlenit se na trhu práce v cizí zemi. „Viděl jsem studie, které říkají, že německá vláda bude muset zapomenout na fiskální přebytky a bude muset poslat injekci do ekonomiky. Pokud se nemalá část uprchlíků relativně rychle zapojí na pracovním trhu a nebude na dávkách dlouho, tak se to zvládnout dá, jinak to ale bude problém.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…