Němci spěchají s rozjetím ekonomiky. Fiala? Jde opačným směrem. Porovnání zde

07.09.2023 22:45 | Monitoring

Dění na německé politické scéně a zaseklé německé ekonomice se věnovala Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. Fialova vláda by se podle ní měla inspirovat návrhy prorůstových opatření spolkové vlády, která na rozdíl od té naší snižuje daně, zrychluje odpisy a odpouští živnostníkům povinnost přiznávat DPH.

Němci spěchají s rozjetím ekonomiky. Fiala? Jde opačným směrem. Porovnání zde
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Nejnovější německé průzkumy veřejného mínění ukazují, že v poločase vládnutí se popularita Scholzovy vlády propadá. Scholzovu sociální demokracii (SPD) spolu s jejími partnery Zelenými a svobodnými demokraty (FDP) by volilo pouze 39 procent voličů, začínala přitom na 52 procentech obliby voličů. „Výkon, který může Petr Fiala se svými 25 procenty voličské podpory Scholzovi závidět, v Německu spustil paniku,“ uvádí Bobošíková.

Scholzova vláda čelí nejen nedůvěře občanů, ale také ekonomické recesi, energetické a demografické krizi a především světové ostudě. Titulky „Německo, nemocný muž Evropy“ obletěly svět. Odpovědí je mírný nárůst podpory CDU/CSU, která vládla v Německu pod Angelou Merkelovou šestnáct let, ale především 21procentní podpora pro euroskeptickou Alternativu pro Německo. AfD je dnes nejvyhledávanější parlamentní stranou na německém Googlu, pokračuje moderátorka pořadu.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29585 lidí
Podle nejnovějších čísel německá ekonomika stagnuje, její tempo růstu je nula procent. Za poslední čtyři roky byl ekonomicky růst v Německu nulový celkem čtyřikrát a v šesti čtvrtletích německá ekonomika klesala, průměrné tempo v Německu tak bylo 0,03 procenta, vyčísluje Bobošíková. Není proto překvapením, že hlavním tématem Scholzovy vlády je oživení ekonomiky. Německý prorůstový zákon vláda již představila v paragrafovém znění na rozdíl od vizí a fantazií českého premiéra Fialy. Zákon o nastartování německého hospodářství má 279 stran a jeho cílem je transformace německé ekonomiky, posílení konkurenceschopnosti a podpora růstu.

Mezi hlavní opatření patří zrychlení odepisování movitého i nemovitého majetku pro firmy a sníží se přímé daně pro některé podniky. „To vše v době, kdy česká vláda přenáší na české firmy stále vyšší daňové břemeno,“ porovnává Jana Bobošíková. Součástí návrhu prorůstového zákona je i investiční prémie firmám na ochranu klimatu a energetické účinnosti nebo daňové pobídky pro výzkum. Drobní živnostníci budou osvobozeni od povinnosti přiznávat DPH.

Podle návrhu, který Scholzova vláda poslala do německého Parlamentu, neexistuje k těmto opatřením alternativa, během příštích čtyř let se sníží příjmy německého státního rozpočtu téměř o sedm miliard eur, tedy zhruba o 160 miliard korun.

Bobošíková rovněž upozorňuje, že Scholzova vláda předložila zákon o budoucím financování, který má mobilizovat soukromý kapitál a udělat z Německa finanční centrum, jeho cílem je vytvořit lepší podmínky pro nově vznikající malé a střední podniky. Německá vláda chce vyjít vstříc také podnikatelům, kteří volají po snížení byrokracie. Scholz Němcům slibuje deregulaci nejen na německé, ale i na unijní úrovni.

V neposlední řadě chce vláda Olafa Scholze otevřít pro Německo také nové zahraniční trhy. „Úřad vlády Petra Fialy nedávno zaplatil 65 tisíc korun za překlad německého návrhu zákona o kontrolovaném užití konopí. Mimochodem, široce dostupný strojový překlad stejného materiálu v požadované kvalitě jsme v Aby bylo jasno pořídili za necelých dvacet minut s nulovými náklady,“ uvedla publicistka.

„Možná by se nyní měla Fialova vláda, která s k Německu aktivně hlásí, podívat i na návrhy německých prorůstových opatření. Ovšem pětikoaliční vláda jde bohužel směrem zcela opačným,“ zakončuje Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…