Němcová se pustila do místopředsedy Sněmovny: Nestačím žasnout, kde bere odvahu takto vystupovat

18.08.2017 19:50

K aktuální kauze Čapí hnízdo i k teroristickému útoku v Barceloně se v pořadu Interview ČT24 vyjádřila předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS).

Němcová se pustila do místopředsedy Sněmovny: Nestačím žasnout, kde bere odvahu takto vystupovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Myslím si, že je načase říct tvrdou realitu a přiznat, že tu první část války s islámskými fundamentalisty jsme jako západní země prohráli. Nevíme, kdo do našich zemí vstupuje,“ zmínila Němcová k útoku v Barceloně, ke kterému došlo včera. Podle ní bychom rozhodně neměli slevovat ze svých hodnot.

Následně už přešla k tématu žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání ve věci Čapího hnízda. „Ten tlak je nyní obrovský. Jde totiž o člověka, který má obrovský vliv,“ zmínila v té souvislosti Němcová. 

„Jsme svědky toho, že někdo zveřejnil části policejní žádosti,“ řekla Němcová. K tomu, zda chce, aby policie poskytla spis k celé věci, se nechtěla více vyjadřovat. „Přijmu jej, poskytne-li jej policie, neposkytne-li jej, přijmu tu skutečnost rovněž,“ sdělila. „Já jej nepotřebuji. Ale někteří členové výboru jej potřebují,“ zmínila také. A dodala i to, že panují obavy z vynášení informací ze spisu. 

Následně zkritizovala místopředsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za jeho vystupování. „Jeho vystoupení a jeho tvrzení, nestačím žasnout, kde bere odvahu takto vystupovat,“ sdělila Němcová k tomu, že Vondráček není členem mandátového a imunitního výboru a nemá tak přístup ke spisu. 

 

Co se týče načasování kauzy, nemá Němcová žádné pochybnosti. „Kdybych toto zpochybnila, zpochybnila bych nalézání spravedlnosti v České republice,“ řekla jasně Němcová. Závěrem pak zmínila, že do 5. září, kdy začíná schůze Poslanecké sněmovny, by chtěla, aby jednání mandátového výboru bylo uzavřeno. „Je správné, abychom tu věc neprotahovali. Doufám, že obstrukce nebudou, ale teoreticky s tím počítat musíme,“ sděliila závěrem. K otázce případné koalice s hnutím ANO po volbách řekla jen to, že si ji nedovede představit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…