Německo bude vybírat technologie, které budou využity pro výstavbu 5G sítí

12.08.2020 15:20

Na základě bezpečnostního katalogu s jasně specifikovanými kritérii bude o nových technologiích rozhodovat německá obdoba Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky. Německo tak v souladu se svou propagací digitální suverenity nastavila precedent pro jednání evropských zemí o 5G.

Německo bude vybírat technologie, které budou využity pro výstavbu 5G sítí
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

Stejné podmínky budou na území Německa platit pro všechny dodavatele nezávisle na zemi původu. Pouze pokud Úřad spolkového kancléře, Úřad pro zahraniční věci, Ministerstvo vnitra a Ministerstvo průmyslu společně vyjádří obavy, teprve poté bude možné dodavatele technologií navzdory splněné bezpečnostní prověrce vyloučit. V případě Huawei je tak vyloučení téměř nemožné, jelikož se Ministerstvo průmyslu, stejně tak jako Úřad spolkového kancléře již v minulosti ostře vyjádřili proti zákazu technologií od čínské společnosti.
 

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí
 
Německé ministerstvo vnitra se po rozhodnutí britského premiéra Borise Johnsona odříznout Huawei od možnosti podílet se na výstavbě britských 5G sítí vyjádřilo, že Johnsonův postup na přístupu Německa k Huawei nic nemění, jak informovala agentura Reuters.
 
Sítě páté generace jsou také jedním z hlavních témat současné návštěvy ministra zahraničí USA Mika Pompea v České republice. Vlády, se kterými bude Pompeo v rámci své návštěvy jednat, se zatím oficiálně nevyjádřily, zda dají čínské firmě Huawei možnost podílet se na budování infrastruktury 5G. 
 
Po jednotném postupu evropských států v případě 5G sítí už loni v březnu na zasedání Evropské rady volal premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil stejný záměr v pořadu ČT Události, komentáře. Dle Havlíčka by unie „měla k 5G a kyberbezpečnosti přistupovat stejně, neměla by jedna země něco odmítat a jiná povolovat.“ Zároveň by Česká republika měla každého potencionálního dodavatele prověřit s ohledem na kyberbezpečnost v rámci celku, což by mělo být ukotveno v Zákoně o kyberbezpečnosti. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…