Německý parlament bude rozhodovat o další pomoci Řecku

19.08.2015 6:59

Německý parlament by měl dnes v klíčovém hlasování rozhodovat o další finanční pomoci Řecku. Očekává se, že třetí záchranný balík pro tuto zadluženou zemi hladce projde, i když část vládních poslanců je vůči další pomoci Aténám skeptická a bude patrně hlasovat proti. Německo je největším individuálním přispěvatelem do záchranných fondů pro Řecko.

Německý parlament bude rozhodovat o další pomoci Řecku
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Kromě německých zákonodárců se k finanční pomoci Řecku vysloví dnes také jejichž nizozemští kolegové.

Kromě většiny poslanců CDU/CSU podporují další finanční injekci Řecku i koaliční sociální demokraté a opoziční Zelení. Koalice CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) má ve Spolkovém sněmu 504 z 631 mandátů. Podle odhadů, které zveřejnil britský list The Telegraph, ale bude proti balíku hlasovat možná až 100 poslanců CDU/CSU z 311, což by byla dosud největší rebelie vůči kancléřce Angele Merkelové a mohlo by to citelně oslabit její pozici.

Atény se s mezinárodními věřiteli na podmínkách dalších úvěrů domluvily minulý týden, dohodu už schválily země eurozóny i řecký parlament. V rámci třetího záchranného programu by mělo Řecko během tří let získat až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Souhlas s tím však musí vyslovit ještě několik národních parlamentů zemí platících eurem, například portugalský a finský. V úterý záchranný balík pro Řecko schválil parlament ve Španělsku, Rakousku a Estonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…