Němečtí vysídlenci ze střední a východní Evropy si v Berlíně připomenou svou bývalou vlast

28.08.2015 10:19

Němečtí pováleční vysídlenci ze zemí střední a východní Evropy se v sobotu setkají v Berlíně, aby si při tradičním Dnu vlasti připomněli svou někdejší domovinu. Svaz vyhnanců (BdV), který setkání pořádá, zároveň ocení zemské premiéry Bavorska, Saska a Hesenska, kteří jako první zavedli památné dny připomínající osud odsunutých Němců. Očekává se, že se zástupci BdV vyjádří i k současné uprchlické vlně, která Německo zasáhla.

Němečtí vysídlenci ze střední a východní Evropy si v Berlíně připomenou svou bývalou vlast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín 70 let od ukončení druhé světové války

Bavorsko, Sasko a Hesensko loni zavedly zemský památný den, který má vždy druhou zářijovou neděli připomínat poválečné vysídlení Němců. V těchto třech spolkových zemích po skončení druhé světové války našlo útočiště velké množství odsunutých Němců a jejich potomci dodnes udržují tradice z původní vlasti.

BdV dlouho usiloval o vytvoření celostátního památného dne věnovaného vysídlencům. Vláda kancléřky Angely Merkelové ho zařadila do kalendáře v letošním roce a připadá na 20. červen, který je podle OSN mezinárodním dnem uprchlíků. Podle názoru BdV ke vzniku celostátního památného dne přispělo z velké míry to, že předtím začaly připomínat osud vysídlených tři ze 16 německých spolkových zemí.

Očekává se, že zástupci BdV se na sobotním shromáždění vyjádří i k současné uprchlické vlně, která Německo zasáhla. Svaz v minulosti s poukazem na historickou zkušenost svých členů opakovaně vystupoval proti každé formě vyhánění v současném světě a kritizoval v této souvislosti zejména dopady války v Sýrii. Syřané přitom tvoří více než pětinu všech běženců, kteří letos v Německu žádají o azyl.

Uprchlická vlna vyvolala napětí v německé společnosti

Celkem se očekává, že do Německa letos dorazí až 800.000 uprchlíků, čtyřnásobek proti roku 2014. Uprchlická vlna vyvolala napětí v německé společnosti, několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářského útoku. Němečtí politici v čele s kancléřkou Merkelovou a s prezidentem Joachimem Gauckem násilnosti vůči běžencům odsoudili a vyjádřili přesvědčení, že většina německé společnosti je k uprchlíkům vstřícná. Zároveň apelovali na morální povinnost Německa pomoci lidem v nouzi.

BdV je zastřešující organizací německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy. Stojí mimo jiné za vytvořením nadace Centrum proti vyháněním, která připravuje památník všem obětem nuceného vysídlování ve 20. století.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…