Nemůžu vyloučit, že nevezmeme hnutí ANO do koalice, naznačil možný vývoj po volbách Bělobrádek

18.06.2017 18:02

Hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu Frekvence 1 byl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Rozhovořil se nejen o současné politické situaci, ale i o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Nemůžu vyloučit, že nevezmeme hnutí ANO do koalice, naznačil možný vývoj po volbách Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Předpokládám, že tato vláda dovládne i s tímto premiérem. Zaskočilo mě, že pan premiér podal rezignaci, ale pak ji díky panu prezidentovi nepodal,“ podotkl Bělobrádek. Jak se ta celá krize kolem Sobotky spustila, nechtěl říci.

„Nebudu komentovat, ani spekulovat. Soustředím se na sebe. To je možná otázka na některého člověka z jeho okolí či na psychologa,“ řekl. K Sobotkovi sdělil, že se s ním dá dohodnout, je seriózní, ale je méně srdečný, není tak komunikativní a je introvertní. Dodal také, že jej překvapuje, že si Sobotka s některými svými ministry vyká. „Já si tykám i se svými sekretářkami,“ řekl.

Od doby lidoveckého sjezdu se podle Bělobrádka již nedočkal toho, aby proti dvojkoalici se STAN někdo výrazně protestoval. „Vzalo se to jako fakt. Soustředíme se na předvolební kampaň. Chceme být skutečnou alternativou,“ dodal. „Člověk musí občas udělat odvážné rozhodnutí,“ míní. A vzhledem ke krizi v ČSSD se netají tím, že chce oslovit i sociálnědemokratické voliče. KDU-ČSL je pak podle něj stabilizovanou stranou. „Nemáme žádné vnitrostranické souboje," sdělil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda lidovců se vyjádřil také k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi (ANO), který podle něj udělal chybu tím, že se scházel s novinářem Markem Přibilem z jeho MF Dnes. Ale, jak uvedl Bělobrádek, Babiš chybu uznal a omluvil se za ni. Bělobrádek se pak vyjádřil i k Babišově minulosti. „Byl mnoho let v KSČ. Je mnohem déle straník než já. On na to ale rád zapomíná,“ řekl.

S kým by pak podle Bělobrádka lidovci nikdy nešli do vlády? „Koalice se dělají po volbách. Nikdo nevíme, jak to dopadne,“ řekl Bělobrádek s tím, že ideální by bylo, kdyby vyhrála dvojkoalice lidovců a Starostů. Do vlády by nikdy nešel s komunisty a jinými extremistickými stranami. „Nemůžu vyloučit, že nevezmeme hnutí ANO do koalice,“ řekl a vyjádřil se k osobě jejího předsedy Andreje Babiše (ANO), který by musel splnit určité podmínky. „Pokud se očistí, pozor vtip, tak Andreji Babišovi nabídneme ministra pro národnostní menšiny,“ řekl.

Závěrem se pak Bělobrádek vyjádřil k tomu, že by zrušil třetí a čtvrtou fázi EET, která se týká řemeslníků. Nechybělo pak ani téma manželství a rodiny. Bělobrádek vysvětlil i svůj výrok směrem k matkám samoživitelkám, za nějž se omluvil. „No tak si musí najít chlapa," řekl totiž v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…