Není důvod, aby prezident tajil autora amnestie, říká soudce

21.01.2013 21:22

Soudce Kamil Kydalka protestuje proti amnestii prezidenta Václava Klause a podává stížnost. Již zítra ji pravděpodobně odešle. Podle něj se dokonce jedná o rozpor s Listinou základních práv a svobod.

Není důvod, aby prezident tajil autora amnestie, říká soudce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kydalka amnestii odsuzuje a podá ústavní stížnost kvůli zrušení trestu v jeho kauze – Františka Chvalovského. „Stížnost odešleme zítra,“ slíbil soudce. Ústavní soud bude podle něj řešit hlavně otázku, zda je amnestie zákon. „Pustit někoho musí mít právní sílu zákona,“ uvedl.

Vláda by o amnestii měla jednat

Článek 2 amnestie je podle soudce v rozporu s Listinou základních práv a svobod i s Ústavou. „Problém je také s tím, že amnestie se dotkne poškozených,“ upozornil. V případě Chvalovského je poškozena Komerční banka. „Majetek je potřeba nějakým způsobem chránit,“ doplnil.

Jeden z diváků se pozastavil nad tvrzeními, že prezident, premiér ani ministr spravedlnosti dopady amnestie neznali. „Já o tom mohu pouze spekulovat. Já měl takový pocit, že za posledních 14 dní jsme slyšeli různé varianty o tom, kdo na amnestii spolupracoval. Je to spíše otázka na ně,“ říká Kydalka.

„Nevím, co brání orgánům, které se na amnestii podílely, prozradit, kdo ten text vymyslel,“ podivil se soudce. Důvod utajování podle něj končí zveřejněním amnestie. Vláda by se podle něj dopady amnestie jednoznačně zajímat měla.

„Ústava je za těch dvacet let trošku vyčichlá a měla by se kapánek upravit,“ prohlásil Kydalka. Týká se to např. jmenování ústavních soudců nebo dalších věcí, které umožňují dvojitý výklad. Privilegium vyhlašovat amnestii je podle soudce příliš široké.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…