Nepotopila Klause. Je tupá! řekl o ní Šafr. A Kalousek se modlil za Petra Fialu

17.04.2019 21:53

S dnešním odvoláním Václava Klause ze školského výboru Poslaneckou sněmovnou, která tak vyhověla ODS, se vyrojila řada různorodých reakcí. V jedné z nich se pořádně rozepsal i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Vyjádřil obavu o předsedu ODS Petra Fialu. A neopomněl se vyslovit ani k poslankyni ODS Zuzaně Majerové Zahradníkové, která dnes nehlasovala pro odvolání Klause z čela školského výboru a oznámila, že vystoupí z poslaneckého klubu občanských demokratů. 

Nepotopila Klause. Je tupá! řekl o ní Šafr. A Kalousek se modlil za Petra Fialu
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Dnešnímu hlasování o odvolání Klause ze školského výboru předcházela dlouhá parlamentní debata. Díky ní má předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek jasno, jak to s ODS vlastně ve skutečnosti vypadá. Celou situaci uvnitř strany čte tak, že její rozvrat je mnohem hlubší, než jsme si doposud všichni mysleli. S jistou dávkou ironie projevil znepokojení o Petra Fialu ve smyslu, aby to celé ustál, a nedpustil si poznámku, že je to důležité pro celou naši zemí.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Že se ODS rozkládá v přímém přenostu, to demonstroval především na tom, že poslankyně ODS Majerová Zahradníková, která se za Klause postavila, dnes také oznámila, že opustí poslanecký klub. Kalousek k tomu dodal, že doufal, že se nic takového nestane, ale doufal marně. „ODS se rozkládá v příměm přenosu a její vlastní poslanci na ni útočí,“ glosoval pobaveně. „God save The Fiala,“ doplnil.

Majerová Zahradníková svůj odchod zdůvodnila tím, že je pro ní velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou její rozhodnutí. Pro Klausovo odvolání hlasovat nemohla, protože prý vždy byla zastáncem odbornosti.

Na jeho komentář bezprostředně reagoval šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr, který není toho názoru, že by šlo o rozvrat ODS, je prý „prostě jen tupá“ a nic hlubšího by v tom nehledal. Načež se Kalousek ujišťoval, zda si je Šafr skutečně jist tím, „že tupost volených zastupitelů není sto způsobit rozvrat?“.

Na tom podle Šafra „něco je“. Přesto doporučil Kalouskovi, ať se rozhlédne po Sněmovně, třeba na samotného předsedu. I když milujeme parlamentní demokracii, tak národ si podle jeho slov volí parlament, který on, Šafr, prý nemůže obdivovat.

Odcházející Majerovou Zahradníkovou z poslaneckého klubu ODS někteří uživatele vyprovodili se slovy, že je dobře, že krysy opustí loď. Všechno, co sympatizovalo s Klausem mladším totiž podle Kamila Romana táhlo ODS ke dnu.

Přišly však i komentáře, které naopak Kalouskovi nastavily zrcadlo. Pavel Poštulka mu neváhal poradit, aby svůj kritický zrak raději obrátil ke své straně. „Nevypadá to s vámi dobře,“ zhodnotil situaci TOP 09. V tom mu přitakal Jiří Drobný a dodal, že slova o rozkladu znějí ze strany TOP 09 neférově, zvláště pak v čase nízkých preferencí.

Z některých subjektů odpadají části, některé se rozpadají za velkého třesku. Jiné zase tlejí a sublimují potichu a téměř nepozorované, což je „případ TOP 09, kdysi téměř pravicové strany, dnes amorfní hmoty bez energie, která zbytky sil směruje na podporu neomarxistické EU“, míní Jan Švéda.

Objevily se i odhady, kdo bude další na řadě. Mohl by to být poslanec ODS Jan Skopeček, který podle Karla Svobody dnes hlasoval o vykopnutí Klause mladšího z výboru jako poslušný člen v jednom šiku s Petrem Fialou a „jeho boys“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…