Nerudová: Mladí odmítají válčit za ČR, protože neprošlo manželství pro všechny

29.02.2024 11:36 | Monitoring

Někdejší prezidentská kandidátka a také kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová má pochopení pro ty, kteří se bouří proti tomu, že by bránili zemi. „Tahle země na mladé kašle. Chtěli manželství pro všechny, nemají ho,“ poznamenala mimo jiné. Diskuse ohledně obrany země vznikla poté, co generál Karel Řehka, náčelník generálního štábu, hovořil o návratu povinné vojny, prezident Petr Pavel přidal téma administrativních odvodů.

Nerudová: Mladí odmítají válčit za ČR, protože neprošlo manželství pro všechny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Danuše Nerudová

„Co se divíte? Tahle země na mladé kašle. Chtěli manželství pro všechny, nemají ho. Chtějí dostupné bydlení, nemají ho. Chtěli euro, nemají ho. Chtějí být slyšet, starší jim říkají, ať raději mlčí. Jediné co, možná budou mít  – důchody. Proč by mladí chtěli bránit zemi, která na ně kašle?“ zeptala se Danuše Nerudová v reakci na příspěvek europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

„Fascinuje mě, kolik rozruchu se děje kolem administrativních odvodů. Chceme žít v bezpečí, ale nikdo se na tom bezpečí podílet nechce. Nejde o žádnou povinnou vojnu. Jde o to, že Armáda ČR bude mít důležité informace a v případě bezpečnostního ohrožení země člověka přidělí na pozici podle jeho profesních kvalit a zkušeností. Nestrašme,“ uvedl Zdechovský.

Na slova Nerudové reagoval mimo jiné výsadkář Ivo Zelinka, který ve svém tweetu rozporoval i výzkum Seznam Zpráv o tom, že středoškoláci odmítají vojenský výcvik i případnou válečnou obranu Česka. „Na jeho konci plaše uvedou tohle: Nejedná se o reprezentativní vzorek společnosti,“ zvýraznil Zelinka. „Nedělejme ukvapené závěry a nelámejme nad mladými hůl,“ podotkl Zelinka.

V minulém týdnu téma návratu povinné vojny otevřel náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle prezidenta Pavla by bylo namístě zavést administrativní odvody. 

„Na velkou krizi potřebujeme mít dostatečný počet vygenerovaných záloh. Na to, abychom zavedli nějakou vojnu, na to je potřeba společenskou shodu, ale ta tu není. Česko bude muset zvážit nějaké jiné formy povinné nebo dobrovolné služby nebo mechanismu, který nám vygeneruje dostatečné zálohy. Je nad slunce jasnější, že současný personální model je neudržitelný, armáda není naplněna a stárne,“ nechal se slyšet Řehka.

Jeho předchůdce a dnešní prezident Petr Pavel souhlasí s tím, že česká armáda potřebuje mít daleko větší počet záložáků, než má nyní. Podpořil by proto tzv. administrativní odvody, díky kterým by stát získal povědomí o tom, s jakou záložní silou může v případě konfliktu počítat.

Co se týče samotné povinné prezenční vojenské služby, ministryně obrany Černochová a premiér Fiala v reakci na probíhající diskusi opáčili, že se nic takového nechystá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nerudová: Mladí odmítají válčit za ČR, protože neprošlo manželství pro všechny., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 29.02.2024 12:07:02
Dá se vůbec taková blbost komentovat slušně? Nedá protože je to opravdu blbost.

|  35 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…