Nesmějte se Olivii Žižkové, vyzývá Tabery z Respektu

11.08.2016 16:51

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery se v reakci na píseň Olivie Žižkové „Evropo dýchej“ zamyslel nad tím, že místo výsměchu bychom se měli pokusit najít společnou řeč, jedině tak totiž pochopíme tvář celé naši společnosti.

Nesmějte se Olivii Žižkové, vyzývá Tabery z Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Nová píseň zpěvačky Olivie Žižkové již stihla obletět celý český internet a vyvolala různé emoce. Souhlas, pláč, údiv a jiné. Rozhodně to však podle Taberyho není nic k smíchu. „Já vím, že je v módě být politicky nekorektní. Lidé volají po tom, aby se vše pojmenovávalo bez ohledu na konvence. (Zkuste to mimochodem doma, řekněte partnerkám upřímně, že mají velký zadek, a partnerům, že ten minulý měl větší penis. Určitě vám to zlepší kvalitu soužití.)“ tvrdí Tabery s tím, že politická nekorektnost potřebuje k úspěchu cíl a tím musí být nějaká menšina.

„Říkat většině, že je blbá, je samozřejmě možné, ale nic dobrého to nepřinese,“ míní novinář, a přirovnává takové projevy k aroganci, kdežto politická nekorektnost směřovaná na menšiny je mnohdy vnímána jako „projev odvahy a upřímnosti“.

„Takže ano, paní Žižková dokazuje, že naprosto ničemu nerozumí, ale výsměch nic neřeší,“ píše Tabery. Zpěvačka je podle něj na to zvyklá a chce především co největší pozornost, které se jí po uveřejnění písně samozřejmě dostalo. Jenže existují lidé, kteří její názor sdílejí a výsměch směřovaný na ni by si mohli brát osobně. A proto by bylo dobré, až se objeví další podobná píseň od dalšího podobného umělce, aby se lidé nesmáli a reagovali jinak.

„Můžeme se bavit nad výroky Olivie Žižkové, ale nic dobrého to nepřinese. Vždyť jsou tu dokonce politici, kteří na vyvolávání posměchu staví kariéru. Stanislav Huml, Jiří Ovčáček či Zdeněk Škromach...“ jmenuje jich pár Tabery s tím, že nic než posměch ve společnosti nevytvářejí a jen se snaží vypadat, že „stojí proti inteligenci“ ve jménu „selského rozumu“.

„Mnohem lepší než výsměch by bylo přemýšlení o tom, jak s touto částí společnosti začít komunikovat. Pokud se cítí odstrčená (a je jedno, jestli oprávněně, či ne), je možné ten pocit změnit?“ ptá se Tabery. Média vytvářejí dojem, že jsou to právě tito lidé, kteří reprezentují českou společnost. To je však daleko od pravdy.

„Olivie Žižková nám nabídla svou představu Česka. Zachovala se jako správná občanka, přestože s ní vůbec nesouhlasím. Odpovědí by neměl být výsměch, ale nabídka jiné tváře zdejší společnosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…