Netanjahu: Írán útočí, aby zničil stát Izrael

10.05.2018 9:48

Pozornost celého světa se obrací na Golanské výšiny, kde to začíná nebezpečně vřít. Podle Izraele na tuto oblast vyslala íránská armáda asi dvacet raket. Až doposud přitom útočil Írán prostřednictvím svých regionálních spojenců.

Netanjahu: Írán útočí, aby zničil stát Izrael
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Izraelem kontrolované Golanské výšiny jsou dlouhodobě místem, kde dochází k pravidelným konfliktům. Izrael hovoří o tom, že na vyvolávání násilností se velkou měrou podílí právě nepřátelsky naladěný Teherán. Vždy tak však činil prostřednictvím Palestinců či Libanonců. Až nyní na toto nebezpečné území prý zaútočil přímo. Tvrdí to aspoň izraelské úřady, které hovoří o vyslání dvaceti raket.

Jak vyplývá z dostupných informací, několik raket zachytil systém protiraketové obrany Iron Dome a izraelská armáda nehlásí žádné ztráty, byť v místě útoku se pohybuje mnoho vojáků. „Tuto situaci posuzujeme velmi vážně a pro řešení nastalé situace počítáme s několika možnými scénáři,“ cituje americký deník The New York Times z prohlášení izraelské armády. Vedení izraelské armády dále bez bližších podrobností uvedlo, že již byla podniknuta příslušná odvetná opatření.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Podle amerického deníku byl raketový útok íránských sil na oblast Golanských výšin reakcí na izraelské ostřelování jižní Sýrie o den dříve. Izraelský útok na syrskou část Golanských výšin potvrdila ve středu organizace Syrská observatoř pro lidská práva. Jak uvedli někteří analytici, Íránci původně vyčkávali do té doby, než se Donald Trump vyjádří k jaderné dohodě. Když americký prezident oznámil, že od ní hodlá odstoupit, íránská armáda začala s ostřelováním.

Na Trumpovo prohlášení však dle amerického deníku reagovala také izraelská strana, která uvedla své vojáky do stavu vysoké pohotovosti. A to zejména v oblasti Golanských výšin, kde byly útoky předem očekávány. The New York Times připomíná, že přibližně hodinu před útokem došlo k setkání premiéra Benjamina Netanjahua s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Izraelský premiér mimo jiné hovořil o plánovaném íránském útoku.

„Izrael má právo a zároveň povinnost bránit se před íránskou agresí. Íránci dali jasně najevo, že nás chtějí napadnout. Tyto útoky jsou součástí strategie na zničení státu Izrael,“ cituje americký deník Netanjahua s tím, že Írán využil občanské války v Sýrii k posílení své vojenské přítomnosti v regionu. „Jak uvedl izraelský premiér, íránské revoluční gardy do Sýrie přesunuly speciální vojenské systémy. Analytici jsou přesvědčeni, že v případě započetí nového konfliktu se do něj zapojí také všichni další íránští spojenci. V prvé řadě hnutí Hizballáh.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…