Neuvěřitelné vystoupení polského novináře v Praze. Navedl Brusel, jak má jeho vlastní zemi ztrestat

24.12.2018 15:40

REPORTÁŽ Jak potrestat zpupné, nedemokratické, na cestu autoritářství se vydavší Polsko? To je podle novináře z varšavské redakce deníku Gazeta Wyborcza Bartosze Wielińskiho jednoznačné – odebrání dotací, na kterých je země závislá. Vedení strany Právo a spravedlnost (PiS) chce prý dostat média z mezinárodních rukou do vlastnictví spřátelených tuzemských oligarchů. Těžkou ránu už PiS zasadila veřejnoprávní televizi a rozhlasu. To mj. uvedl novinář na mezinárodním semináři k regionálnímu tisku, kterou v Praze uspořádalo Evropské centrum pro svobodu tisku a médií se sídlem v Lipsku.

Neuvěřitelné vystoupení polského novináře v Praze. Navedl Brusel, jak má jeho vlastní zemi ztrestat
Foto: Václav Fiala
Popisek: Mezinárodní seminář

„Ještě před pár lety bych neřekl, že budu popisovat tak špatný stav mé země. Máme tak velké problémy s naší zemí v oblasti médií,“ uvedl pesimisticky novinář. „Máme vládu, jejíž představitelé oficiálně nazývají novináře nepřáteli. Náš premiér hovořil o tom, že média patří nepřátelům státu, že novináři jsou špatní. Novináři jsou uráženi naší vládní stranou PiS. Noviny jsou vystaveny útokům, pokud nepodporují stávající politickou garnituru,“ konstatoval smutně Wieliński. Poláci podle něj nejsou čtenářskou společností, „…když to srovnám třeba s Německem. Poláci tolik nevyužívají novinových titulů, nekupují moc deníky a nechtějí se informovat. To je zásadní problém s naší mediální kulturou. Nemáme žádnou variantu předplatného, kdy by vám chodily noviny každý den, což je poměrně běžné v západní Evropě,“ překvapil mnohé přítomné žurnalista.

Hledá se nepřítel, třeba i v Německu

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
„Krize tištěných médií, která je poměrně viditelná v celé Evropě a západním světě, souvisí s nákladnou transformací z tištěných médií na média digitální, s příchodem internetu. Má tak dopad na celý svět. V roce 2015 došlo v Polsku k politickému zemětřesení. Národní konzervativní PiS, napůl autoritativní, vyhrála volby. Po vytvoření vlády se hned soustředila na převzetí veřejnoprávní televize a rozhlasu,“ uvedl Wieliński. „Změnili zákon a svého politického zástupce jmenovali šéfem televize, jiného pak šéfem rozhlasu a zcela přeorali tyto respektované instituce na propagandistické nástroje. Samozřejmě, veřejnoprávní média byla kritizována i předtím, probíhaly zde politické rošády, byly zde problémy s objektivitou, byly zde také určité policejní zásahy v redakcích. Ale co se děje od roku 2015, to je prostě nehorázné. Představte si, že máte velkou zem v EU, máte veřejnoprávní televizi, a používají se zde metody Ruska nebo Turecka nebo sovětské propagandy. Všude se hledají nepřátelé Polska. Začíná se v Německu a končí to v USA mezi podporovateli Baracka Obamy. Vyzývá se k nenávisti proti homosexuálům, proti všemu, co je liberální, progresivní, proti všemu, co nepodporuje vládní stranu Práva a spravedlnosti,“ kritizoval vedení našeho severního souseda.

Nechceš prodat? Prodej!

„Vláda chce zglajšajtovat novináře. Jak to dělá? Většina médií v Polsku patří zahraničním vydavatelům. Passauer Neue Presse, Axel Springel, to jsou klíčoví hráči. Passauer Verlag vlastní většinu regionálních médií. Máte tu také švýcarské, americké a francouzské vydavatelské domy. Ty řídí zahraniční kapitál a zahraniční subjekty. Pokud se něco objevilo proti názorům vlády, tak vedení PiS reaguje tím, že to je nadiktováno ministerstvem zahraničí v Berlíně nebo možná i spolkovou kancléřkou. Pokud se to objeví v Američany vlastněném médiu, tak to byli ti zlí demokraté kolem Baracka Obamy, kteří dali příkaz, aby něco takto v Polsku vyšlo. Takto vláda vidí svět a chce změnit média tak, aby současní vlastníci museli prodat svá aktiva polským majitelům. To je poměrně problematický koncept. Oni nechtějí jen donutit vlastníky prodat svá média, ale ještě ke všemu chtějí vybrat, komu mají být prodána,“ překvapil opět polský novinář přítomné.

„Vláda motivuje banky k tomu, aby financovaly takovéto transakce. Aby vznikla mediální sféra, která bude podporovat vládu. Což ale není vůbec v souladu s evropskou legislativou. Nemůžete v rámci EU nutit francouzské nebo německé mediální společnosti, aby prodaly své subjekty z EU. Nyní tedy vláda čeká, pracuje na zákonu, hledá směry v Bruselu a vede rozhovory. Snaží se tlačit na novináře a upozorňovat na to, že za pár měsíců se s nimi vypořádá. V říjnu 2019 budou u nás další volby a je naprosto jisté, že pokud vládní strana Právo a spravedlnost znovu vyhraje, tak první věc, co udělají po volbách, bude to, že prostě skoncují s nezávislým tiskem v Polsku. O tom jsem skálopevně přesvědčen,“ podotkl Wieliński.

Trest: Sebrat dotace! A bude po zlobení

„Lidé, kteří nesouhlasí s naší vládou, jsou rádi, že alespoň zatím mohou něco říci. Projednává se to u Evropského soudního dvoru, co se u nás děje. Jsem rád, že se EU snaží Polsko v tomto ohledu řešit. Společnost je opravdu polarizována. Máme lidi, kteří chtějí utužovat demokracii, a na druhé straně máme ty, kteří se k této myšlence nijak nehlásí. Chtějí, abychom byli ‚suverénní‘ zemí a aby se Evropská unie nijak nemíchala do našeho dění,“ děsil se novinář. „Ve státní televizi jsou stálé útoky na Angelu Merkelovou či německého ministra zahraničních věcí. EU může vydávat různé deklarace a nahlas tematizovat své obavy, ale v Evropě se vůbec nečekalo, že by se v nějaké zemi objevily snahy omezovat svobody, parlamentní rozpravu. Že by se v nějaké zemi ještě objevily snahy k opuštění demokratické cesty a nastolení autoritářského režimu.“

Pak Wieliński poradil Bruselu a Štrasburku: „Myslím, že je doporučeníhodné nastavit nějaký mechanismus, který by reagoval na takové situace opravdu vážněji. Podobné problémy jsou v Itálii, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku. Jednoho dne do toho může ještě spadnout i Francie. Vhodným opatřením by bylo snížení dotací. Polsko je hodně závislé na evropských dotacích, a kdybychom nedostali žádné peníze z evropského rozpočtu v případě, že bychom nedodržovali demokratické principy, tak věřím, že by se to u nás změnilo. Bylo by dobře, kdyby EU podporovala svobodná média a měla nějaký program na jejich financování. Tak by se dalo narovnávat nyní pokřivené prostředí,“ konstatoval polský novinář z předního celostátního deníku.

„Strana, která vyhrála v parlamentu, přece nemůže úplně zmáčknout menšinu,“ divil se Wieliński. „Menšina má stále právo nadnášet témata, hovořit o problémech. A získat většinu v parlamentu. Tak by to mělo fungovat. Problém v Polsku je ten, že strana, která je nyní u moci, se rozhodla, že když má většinu v parlamentu, může dělat cokoliv. Například si odhlasovat restauraci monarchie. Takto uvažuje jejich předseda. Demokracie ale nejsou jen volby, to jsou také lidská práva, práva menšin, která musí být respektována,“ burcoval na závěr svého vystoupení před auditoriem polský žurnalista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…