Nikdo Bruselu nezabrání poslat každému Britovi dopis a vyděsit ho, burcují aktivisté za vystoupení země z EU

28.12.2015 16:22

Velkou Británii čeká v následujících měsících kampaň za odchod z Evropské unie. Její organizátoři však přišli na zásadní problém. Veškeré takové kampaně mají zákonem pevně omezený rozpočet. Jenže britské zákony se nevztahují na kampaň za setrvání v EU, kterou plánuje samotná Evropská komise. Informuje The Telegraph.

Nikdo Bruselu nezabrání poslat každému Britovi dopis a vyděsit ho, burcují aktivisté za vystoupení země z EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Britští voliči budou v roce 2016 vystaveni obrovskému množství proevropské propagandy, která má zajistit, že budou v budoucím referendu hlasovat pro setrvání v Evropské unii. Takto varují představitelé britské kampaně za vystoupení z EU.

Evropská komise totiž vytvořila pracovní skupinu se sídlem v Bruselu, která má za úkol zpracovat informační kampaň k britskému referendu. Aktivisté však varují, že na rozdíl od jejich vlastních snah nejsou plány EU postižitelné britskými zákony, tudíž bude mít letáková kampaň pro setrvání v EU takřka neomezené prostředky.

Aktivisté bojující za odchod z EU tak žádají veřejnost o dary na pomoc jejich snahám. Nebylo by to totiž poprvé, co Brusel zasáhl a ovlivnil tak rozhodovací procesy v různých zemích. Například v Chorvatsku v roce 2012 proběhla informační kampaň a výsledkem byl vstup země do EU, podobně tomu bylo v Irsku, kdy byla roku 2009 v referendu přijata Lisabonská smlouva.

Generální ředitel skupiny „Vote Leave“ (Volte odchod, pozn. red.) Matthew Elliott řekl, že neexistuje nic, co by dokázalo zabránit Komisi poslat dopis každému jednotlivému britskému voliči „v pokusu vyděsit veřejnost, aby hlasovala pro setrvání v EU“.

„Pravidla referenda byla zmanipulována, tudíž aktivisté pro setrvání v EU mohou obrovsky přeplatit kampaň za odchod,“ řekl Elliott. „Všichni aktivisté s bydlištěm ve Velké Británii mají omezený rozpočet. Jediná organizace, na kterou se tato pravidla nevztahují, je samotná Evropská unie.“

Podle něj mají voliči očekávat „příval propagandy od eurokratů“ a následně vyzval všechny obyvatele, aby se postavili za kampaň pro odchod z EU.

Jeho vyjádření přišlo několik dní poté, co britský premiér Cameron poprvé projednával budoucí podobu vztahu mezi EU a Velkou Británií na summitu EU. Jedním ze sporných bodů je Cameronův požadavek na odebrání sociálních benefitů imigrantům na dobu několika let, proti kterému protestovaly všechny členské země, především pak na východě EU.

Údajně však existují zprávy o tom, že Francie a Německo se rozhodly s Cameronem jednat a jsou ochotny udělat kompromis, jehož výsledkem by bylo právě odebrání pracovních a sociálních benefitů na dobu určitou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…