Nikdo jiný než my tu změny neudělá, říká Sobotka. Malé strany budou maximálně vydírat

19.10.2013 11:56

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka věří, že jeho strana bude po volbách sestavovat vládu. Není znepokojen ani posledními průzkumy volebních preferencí. Řekl to ve velkém rozhovoru pro deník Právo.

Nikdo jiný než my tu změny neudělá, říká Sobotka. Malé strany budou maximálně vydírat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky jsou preference jedna věc a rozhodnutí voličů druhá. „Pevně doufám, že se nám podaří v těch zbývajících dnech, které jsou před námi, přesvědčit občany, aby dali soc. dem. silný mandát,“ věří šéf ČSSD.

Podporovat malé „vydírací“ strany není cesta ke stabilní a funkční vládě

Sobotka také varoval před „rozpliznutím“ podpory mezi několik stran, které se budou ve sněmovně v příštích letech jenom hádat. „Podporovat malé strany, které budou mít maximálně nějaký vydírací potenciál, to není cesta ke stabilní, funkční, akceschopné vládě,“ míní Sobotka.

Šéf ČSSD připouští, že lidé nemají rozhodování jednoduché. Jeho strana proto voličům posílá mobilizační dopisy, aby měli dost informací pro rozhodnutí.

Není zde jiná strana, která by mohla změnu nejen slíbit, ale také zorganizovat

Po předčasných volbách by mohla nastat situace jako v roce 2010, kdy sice sociální demokracie vyhrála volby, ale vládu nakonec sestavila koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Dle Sobotky by nejlepším řešením pro Českou republiku bylo, pokud by ČSSD mohla sestavit vládu. „Nevidím tady žádnou jinou stranu, která by byla schopna nejenom změnu slíbit, ale také změnu zorganizovat,“ uvedl a dodal: „My máme odborníky, máme program, jsme připraveni. Koneckonců jsme se na to připravovali sedm let v opozici.“

Pokud vyhrajeme volby, je běžné, že prezident pověří předsedu strany

V rozhovoru pak ujistil, že pokud lidé dají hlas ČSSD, neznamená to, že hlas dávají také TOP 09 nebo ODS. „A pokud jde o strany typu ANO, nevím přesně, kdo všechno se dostane do sněmovny a v jaké síle,“ naznačil.

„Jestliže volby vyhraje ČSSD, je zcela běžné, že by prezident republiky pověřil sestavením vlády předsedu ČSSD,“ uzavřel Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …