Njaba Kunda: Toto není vulgarismus, ale vesnice v Africe. ČT tam zajela za mladými muži, kteří chtějí k nám

01.05.2018 13:34

Marek Wollner v pořadu Reportéři ČT divákům prozradil, že dnes už do Evropy nemíří ani tak uprchlíci pronásledovaní válkou, ale spíše ekonomičtí migranti, kteří sní o lepším životě. Do Evropy přicházejí např. z africké Gambie. V následné reportáži se pak zájemci mohli dozvědět, jak se v této zemi ležící na břehu Atlantiku žije a proč z ní tolik mladých lidí utíká. Svůj podíl na tom prý má i Čína.

Njaba Kunda: Toto není vulgarismus, ale vesnice v Africe. ČT tam zajela za mladými muži, kteří chtějí k nám
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Gambie je malá země o rozloze asi 11 300 kilometrů čtverečních s 1,7 miliony obyvatel. Úředním jazykem je angličtina. Většina lidé vyznává muslimskou víru, asi 90 procent populace. Původně byla Gambie britskou kolonií. Nezávislost získala v roce 1965. Dnes již ani není součástí britského Commonwealthu. Za poslední tři roky zamířilo z Gambie do Evropy na 31 tisíc Gambijců. Evropany naopak tato země láká svým klidem. Tráví zde dovolené.

Reportérka Markéta Kutilová cestou na sever Gambie zachycuje obyčejné Gambijce, jak cestují po prašných cestách na jednoduchých vozech tažených osly. Vesnice Njaba Kunda na severu je prý kvůli migraci už poloprázdná. Na kameru se rozhodl promluvit jeden z místních občanů, který prozradil, že jeho bratr už je v Itálii a on se chystá jet za ním. „Ano, také tam chci odjet,“ uvedl bez obalu. Kolem něj stojí jen chatrče z plechu.

„Neměli jsme peníze ani na jídlo, tak jsme poslali nejstaršího syna do Evropy,“ přidala se k sousedovi žena popisující příběh rodiny. „Cestu mu zaplatil bratr, který žije v Senegalu. Teď je v uprchlickém táboře v Itálii. Zatím nám poslal peníze jednou. 100 euro. Dostal je v Itálii,“ pokračovala. Starosta obce Alhagie Jagne doplnil, že v Njaba Kundě už není jediná rodina, ze které by alespoň někdo neodešel do Evropy. 74 migrantů z tohoto koutu světa cestu nepřežilo. I starostův syn odjel do Evropy, Teď žije ilegálně v německém Frankfurtu. Starosta ho prý opakovaně prosí, aby se vrátil domů, ale on nechce.

Annie Jauová prozradila, že její syn byl jeden z těch, kteří se utopili cestou. „Poslali jsme mu do Libye dva tisíce dolarů. Teď máme dluhy, je to tragédie,“ prozradila plačící matka. Dva tisíce dolarů je pro občany Gambie obrovská suma, protože 46 procent populace zde žije za dolar na den. Země už navíc začíná pociťovat nedostatek mladých mužů. Se zdejšími mladými ženami se nemá kdo ženit, scházejí zde mladí aktivní lidé, kteří by zemi pozvedli a přivedli na svět další generaci. To je důvod, proč starší obyvatelé obce mladíky od cesty odrazují. Zdejší mladí muži však chtějí žit lépe, chtějí víc vydělat a peníze vydělané v Evropě posílat domů.

Na cestu se chtěl vydat i jeden z místních učitelů, ale na cestě málem zemřel hlady. Zachránili ho pracovníci OSN, kteří ho ovšem přivezli zpátky do Gambie. „Zničili tak moje plány. Chtěl jsem odjet do Evropy a vydělávat peníze, aby na mě moji rodiče mohli být hrdí,“ popsal zklamaně.  Z jeho návratu prý byli zklamaní i jeho rodiče. Doufali, že bude z Evropy posílat peníze. Ti migranti, kterým se podaří najít práci, posílají domů 300, 400 i 500 dolarů měsíčně. Z těchto peněz se v Njaba Kundě postavila třeba nová mešita.

Jen letos dorazilo ze severu Afriky do Itálie na deset tisíc migrantů.Nejčastěji odplouvají z Libye. V roce 2017 přijelo 115 tisíc lidí. Letošní putování zatím nepřežilo na 370 migrantů. Někteří z migrantů, kteří se museli vrátit, odrazují své spoluobčany od cesty do Evropy. Zvláště kvůli strašlivým podmínkám panujícím v Libyi. Jeden z mladých mužů, který se vrátil, vítá, že EU posílá do Gambie peníze, s jejich pomocí mohou mladí lidé doma začít podnikat. Především v zemědělství. Má to ale háček. Trh Gambie zaplavily levné potraviny z Číny, kterým zdejší farmáři jen těžko zvládají konkurovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …