Noční starosta před dvěma lety škemral u Krnáčové. Chtěl miliony na "společenství propojující činnost několika různých aktérů". Z přidělené sumy se vám protočí panenky

04.09.2019 4:44

Podpora neziskových organizací, kulturního života a umění, zejména pořádáním koncertů, to je podle oficiálního výpisu smyslem obecně prospěšné společnosti Containall, o které jsme už několikrát psali. Vždy šlo o souvislost s takzvaným nočním starostou Janem Šternem, který patří mezí její zakladatele a téměř pět let byl člen její správní rady. Tentokrát se naše redakce dostala k podkladům z doby, kdy Prahu řídila primátorka Krnáčová (ANO) a mezi koaličními partnery byl rovněž Jan Čižinský (tehdy Trojkoalice, nyní Praha sobě a ve Sněmovně pak klub KDU-ČSL).

Noční starosta před dvěma lety škemral u Krnáčové. Chtěl miliony na "společenství propojující činnost několika různých aktérů". Z přidělené sumy se vám protočí panenky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jan Štern, takzvaný noční starosta v Praze

Propojení společnosti Containall o.p.s. s Janem Čižinským a Prahou sobě bude důležité zmínit už v úvodu. V tomtéž subjektu se totiž nachází nejen noční starosta Štern, toho času asistent dlouhodobě uvolněné členky zastupitelstva Hany Třeštíkové z hnutí Praha sobě, ale třeba také radní Prahy 1 David Skála, rovněž z Prahy sobě.

Tito dva, Štern a Skála, v době, kdy ještě nebyli zatíženi politickými ambicemi, víceméně podnikali. Založili si už zmíněnou obecně prospěšnou společnost a dali se na údajnou podporu neziskových organizací. Krom toho ještě poněkud překvapivě doplnili své angažmá o hostinskou činnost.

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí

Propojení mezi alkoholem, Prahou, nočním starostou a Janem Čižinským jsme se věnovali například v materiálu "Noční fotky jako důkaz. Bez ohlášení jsme dorazili na akci, kde se chlastá a hulí o sto šest, a kde firma nočního starosty prodává tvrdý alkohol a ještě se tím chlubí."

Protentokrát se vraťme o pár let nazpátek. Štern ani Skála ještě nebyli tolik v politice, neexistovala Praha sobě a Jan Čižinský se nenápadně podílel na řízení Prahy po boku Karla Březiny nebo Adriany Krnáčové. Čižinský totiž patřil mezi osm zastupitelů takzvané Trojkoalice, jež v roce 2014 podepsala koaliční dohodu právě s vítězným ANO a sociální demokracií.

V roce 2017 se parta okolo současného nočního starosty rozhodla pozvednout společenský život v české metropoli a na magistrát zaslala žádost o grant, o dotaci. Účelem dotace měl být projekt Hybernská ožívá a požadována suma činila vcelku vysokých 2.140.000 korun. V popisu k prosbě o peníze pak najdeme řadu těžko uchopitelných slovních spojení.

Anketa

Jakou roli sehrál ruský národ v dějinách Československa a České republiky?

hlasovalo: 22532 lidí
„Místem realizace projektu „Hybernská ožívá“ je Hybernská 4, Praha 1, kde se nachází po dlouhou dobu prázdný a nevyužívaný objekt. V prvé fázi (duben – prosinec 2017) projekt směřuje ke kontinuálnímu budování společenství propojujícího činnost několika různých aktérů prostřednictvím širokého spektra kulturních a vzdělávacích aktivit. Současný objekt umožňuje rozvíjet činnosti v oblasti kultury, vzdělávání a výzkumu, na něž cílí tato projektová žádost. Smysl zmíněného projektu spočívá v propojení veřejnosti a dalších institucích centra města s akademickou obcí FF UK, prostřednictvím aktivit organizovaných aktéry z neakademického a akademického prostředí."

Magistrát v čele s Adrianou Krnáčovou nakonec v roce 2017 projekt podpořil a přidělil mu sumu 750.000 korun.

ParlamentníListy.cz ovšem zajímala ještě jedna věc. Chtěli jsme vidět mediální výstupy, případně detaily projektu, který Praha podpořila tři čtvrtě milionem.

Oficiální výstupy neexistují. O propojení společnosti Containall a projektu Hybernská ožívá existuje de facto jediný výstup. Tím je pozvánka na bleší trh a fotografie, kterou Containall uveřejnila 12. 7. 2017 na svém Facebooku s popisem: „To je dvoreček v Hybernská ožívá při blešáku! Hrabáren není nikdy dost, tentokrát pokračujeme bez peněz."

Praha sobě, poslední týdny často spojovaná s podnikateli Pudilem a Dobrovským, je sdružení nezávislých kandidátů pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy v roce 2018. Hlavními představiteli uskupení jsou Jan Čižinský a Hana Třeštíková. Vzniklo na podkladu podobné iniciativy Praha 7 sobě, která v roce 2014 vyhrála volby do zastupitelstva městské části Praha 7. Uskupení je složeno z aktivních občanů, snaží se o propojení s místními spolky a „prezentovat se jako principiální alternativa stávajícího magistrátního establishmentu s cílem vyhrát volby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…