Nová politická nadílka na jednom hlasovacím lístku? Gazdík, Strana zelených, Piráti...

17.11.2016 7:12

Konec přetahování o voliče. To si zřejmě řekly malé strany, které nyní zvažují společné kandidátky pro parlamentní volby. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Nová politická nadílka na jednom hlasovacím lístku? Gazdík, Strana zelených, Piráti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Na několika neformálních schůzkách se tak již sešli zelení, Piráti, evropští demokraté, starostové či soukromníci. Jejich cíl je jasný: sestavit společné kandidátky pro poslanecké volby v roce 2017. Nejvíce iniciativy zatím prý projevují Starostové a nezávislí a zelení. Mají obdobnou vizi liberální volební platformy. 

Tento týden se starostové potkali v úterý se soukromníky, minulý týden se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem a předsedou zelených Matějem Stropnickým. Bartoš se Stropnickým se potkali také společně. 
 
„Hlasovali jsme v anketě o postupu do voleb a rozhodnutí pro volby je takové, že chceme samostatnou kandidátku, která je otevřená i pro členy jiných stran, které nekandidují samostatně nebo v nějakých koalicích,“ řekl však následně Bartoš k postoji členů. 
 
Původní text ZDE.
 
Jak uvedl místostarosta STAN Stanislav Polčák, je pravdou, že se snaží integrovat co nejvíce malých subjektů. „Aby nedocházelo ke ztrátám hlasů,“ uvedl s tím, že strana chce kolegům z menších stran nabídnout kandidátku, kterou nazývá „blok STANu“. „Všichni, které jsme oslovili, zatím souhlasí, že STAN je přirozeným přístavem, že jsou schopní s námi spolupracovat na krajské i celostátní úrovni,“ dodal.
 
 
Podmínky spolupráce jsou jasné – domluva na programu i na osobnostech. A právě to mezi STAN a zelenými skřípe. V tomto je více společných ploch, podle serveru, u SNK ED.
 
Starostové a nezávislí přemýšlejí také o lidovcích, TOP 09 nebo ODS. S cílem vytvořit velkou pravicovou kandidátku. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…