Nové povodňové drama nám nehrozí, uklidňuje Bendl. Má to ale háček

10.06.2013 19:21

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) uklidňoval obyvatele. Zatím se prý zdá, že nám nová povodňová vlna nehrozí. Ale na předpovědi občas nelze spoléhat, podotkl ministr. Znovu se také vyjádřil k odpouštění vody z Vltavské kaskády. Zdůraznil, že soustava přehrad nebyla v polovině minulého století stavěna kvůli povodním, ale především z obav ze sucha.

Nové povodňové drama nám nehrozí, uklidňuje Bendl. Má to ale háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Hostem pondělního Interview ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Odpovídal na otázku, zda jsou Vltavská kaskáda a jiné přehrady připraveny na možnou další povodňovou vlnu.

Je vidět, že jsme se všichni poučili

Nová vlna dešťů odstartovala v neděli odpoledne a končit by mohla zítra. „Naši vodohospodáři dostávají informace zhruba týden dopředu a mimo toho dnešního dne není hlášeno nic nebezpečného,“ prozradil ministr s tím, že půda u nás už nezvládá pojmout žádnou další vodu. Prý po ní vše stéká jako po střeše. Pokud by tedy pršelo delší dobu, je podle ministra možnost, že se situace může ještě zdramatizovat.

„Musím říct, že je vidět, že starostové, starostky i týmy hasičů vědí, jaká voda je čeká, a jsou schopni na to své obyvatele připravit,“ podotkl Bendl. V roce 2002 bylo k dispozici podstatně méně informací, což Bendl hodnotí z pozice tehdejšího hejtmana Středočeského kraje. Dnes je zkrátka vidět, že se obyvatelé poučili z povodně před 11 lety. „Dnes jsem hovořil se starostou Terezína a podstatná část historické části města byla ochráněna díky protipovodňovým opatřením," řekl Bendl.

Znovu o Vltavské kaskádě

Problém je také v tom, že předpovědi počasí nebývají občas úplně přesné. „Ve vší úctě k našim meteorologům,“ poznamenal Bendl. Následně se již po několikáté vyjádil k soustavě přehrad na Vltavě. Rozhodně prý nejde na ruku ČEZu.

„Vltavská kaskáda nebyla postavena za účelem ochrany před velkou vodou, ale pro zajištění dostatečného průtoku. To je důležité zejména pro čističky odpadních vod a bez dostatku vody bychom se ocitli ve velkých problémech,“ poznamenal ministr.

Rozhodně podle něj nešlo přehradám o to, aby uchránily zisky ČEZu. To je podle Bendla jednoznačný nesmysl i proto, že výpadek až pěti dnů nemá na výrobu zásadnější vliv. Vltavská kaskáda se neodpouštěla tak výrazně, protože předpověď počasí počítala s menším množstvím srážek. Pokud by skutečně spadlo méně srážek, je nutné podle Benda postupovat tak, abychom nemuseli následně čelit problémům s nedostatkem vody v období sucha.

Bendl také prozradil, že z evropských peněz na léta 2014 až 2020 půjde na protipovodňová opatření podstatně větší částka. V této souvislosti mluvil o potřebě vyvlastnit některé pozemky nezbytné pro výstavbu protipovodňových opatření. „Byť to říkám velmi nerad, tak v této věci musíme zvážit veřejný zájem,“ podotkl šéf resortu zemědělství. Podstatná část peněz půjde také na vyčištění koryt řek, aby byly schopny pojmout více vody.

Pomoc zemědělcům

Přímá dotační pomoc jednotlivým soukromým subjektům podnikajícím v zemědělství by podle Bendla zřejmě narazila u Evropské unie. Počítá proto spíše s tím, že poskytne finanční prostředky na rizika, která nepojišťují pojišťovny. „U těch rizik, která pojišťovny jsou ochotny pokrýt, tam se mohli lidé pojistit,“ prohlásil závěrem Bendl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…