Nové prohlášení NATO. Týká se Ruska

31.05.2016 11:16

V albánské Tiraně se uskutečnilo setkání 250 zákonodárců z 28 členských států NATO. Výsledek jednání? Jednohlasně přijata deklarace, která vyzývá členské státy Aliance, aby poskytly záruky těm členům, kteří se cítí být ohroženi Ruskem. Jednalo se o státy, které formují východní a jihovýchodní hranici Aliance.

Nové prohlášení NATO. Týká se Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Parlamentní shromáždění zástupců členských států Severoatlantické aliance v pondělí vyzvalo své vlády, aby se postavily proti ruské hrozbě. Jednohlasně schválená deklarace vyzývá členské státy, aby „poskytly záruky těm členským státům, které se cítí být ohroženy ruskou agresí“.

Deklarace má za úkol přispět k posílení konvenčních a jaderných „obranných opatření“, zlepšit „vojenskou připravenost NATO“ a posílit spolupráci s nečlenskými státy, jako například se Švédskem a Finskem.

Prezident Parlamentního shromáždění, americký republikán a zákonodárce Michael R. Turner, prohlásil, že „Ruská agrese má svou cenu“, a vyzval evropské partnery, aby navýšili své výdaje na zbrojení.

„V Moskvě se rozhodli, že ruské zájmy jsou lépe zabezpečeny, když jdou proti nám,“ prohlásil republikánský zástupce státu Ohio. „Výzva, kterou představuje Rusko, je opravdová a velmi vážná,“ zdůraznil.

Již dříve zástupce generálního tajemníka NATO Alexandr Vershbow prohlásil, že NATO hodlá udržovat dialog s Ruskem, ale „návrat do normálních kolejí již není možný, alespoň ne do té doby, dokud Rusko nezačne respektovat mezinárodní právo“.

Vershbow rovněž prohlásil, že členské státy Aliance budou usilovat o posílení obranných mechanismů a logistické podpory ve prospěch těch členů, kteří mají společnou hranici s Ruskem. Znovu důrazně vybídl členské státy k tomu, aby navýšili své výdaje na zbrojení na již domluvená dvě procenta z HDP.

„Předpokládám, že se zástupci členských států na začátku června ve Varšavě domluví na posílení vojenské přítomnosti na východě Aliance. Takové vojenské opatření by zajistilo to, že jakýkoli útok proti jednomu z členů Aliance by byl okamžitě následován odpovědí z naší strany,“ uvedl.

V deklaraci se na druhou stranu ovšem uvádí i to, že by členské státy NATO měly i nadále „hledat možnosti snížení napětí s Ruskem a vyvarovat se jakýchkoli omylů a zbytečných incidentů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…