Novela zákona o ČNB? Ekonom Pikora dává na stůl argumenty, proč nedává smysl

29.02.2020 21:20

Makroekonom Vladimír Pikora se v textu pro server Reflex.cz zaměřil na novelu zákona o České národní bance (ČNB). V komentáři varuje, že centrální banka novelou usiluje především o větší pravomoci včetně kvantitativního uvolňování, které v posledních letech razí Evropská centrální banka (ECB). To je podle něj nefunkční a může způsobit negativní zacyklení trhu nemovitostí. Upozorňuje též na rozdílné dopady novely na úvěrové nabídky v krátkém a dlouhém období.

Novela zákona o ČNB? Ekonom Pikora dává na stůl argumenty, proč nedává smysl
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Anketa

Chcete, aby SMER vyhrál slovenské volby a sestavoval vládu?

83%
17%
hlasovalo: 2405 lidí
Pikora píše, že novela se pro veřejnost tváří, že zlepší situaci na trhu nemovitostí, což zakrývá další aspekty, o kterých se nemluví. Varoval především před tím, že by novela mohla ČNB umožnit i kvantitativní uvolňování po vzoru Evropské centrální banky. Tímto opatřením se chce naše centrální banka dle svých slov chránit před možnými riziky, jako je například realitní bublina či přehřátí trhu s hypotékami.

To Pikora odmítá. „To považuji za jistý druh eufemismu. Skutečnost je taková, že k přehřátí hypotéčního trhu došlo krom jiného právě v přímém důsledku předešlé aktivistické politiky ČNB. Můžeme to přirovnat k situaci, kdy požár hasí ten, kdo jej sám založil,“ komentuje.

Podle ekonoma je naivní představa, že se trh nemovitostí po přijetí zákona zlepší v krátkém období. Tyto závěry má uvádět shrnutí závěrečné zprávy hodnocení dopadů regulace. Ta upozorňuje na rozdíly v krátkém a dlouhém období. V krátkém období může naopak dojít k omezení úvěrové nabídky. Nakonec však převáží pozitivní vliv ochrany domácností před předlužením.

Dle Pikory je na posouzení, zda upřednostnit negativní vliv v krátkém období, či pozitivní v tom dlouhém. Celá novela podle jeho uvážení však nedává smysl nikdy.

Dále píše, že pomalý růst evropské ekonomiky je důsledkem „neodborných zásahů ze strany centrálních bank, které své nástroje nadužívaly a tím vyčerpaly jejich funkčnost“. Ukazuje pak zejména směrem k zásahům eurozóny ve snaze o záchranu Řecka. To podle makroekonoma vedlo až k záporným úrokovým sazbám.

Uvádí, že záporné úrokové sazby v eurozóně ničí strategické části ekonomiky a dochází k extrémní předluženosti evropských ekonomik. Za důsledek současné měnové politiky Evropské centrální banky spatřuje i pokles německého průmyslu a růst cen nemovitostí.

Doplňuje, že regulace naopak mohou negativní situaci na trhu nemovitostí zacyklit. ECB podle jeho komentáře „sice brání růstu nezaměstnanosti a tedy nespokojenosti voličů, ale dělá problémy jinde“. „Třeba právě v cenách bytů. Je jen otázkou času, než volič pochopí, že na něj ušili habaďuru. Teď bude mít sice práci, ale nebude mít na byt, a tak budou nájmy regulované, takže nové byty bude stavět jen idiot. Regulace tedy situaci nevyřeší, ale jen zacyklí,“ varuje. Novela by prý mohla situaci přenést i k nám, tím, že dovolí ČNB uplatňovat podobnou politiku, které využívá ECB.

Pokud se bude v trendu pokračovat, ohrozí to funkčnost ekonomiky: „Úroková sazba je cenou peněz, a jestliže je cena peněz záporná, je něco špatně. Kdo by chtěl něco se zápornou hodnotou? A může kapitalismus fungovat, když lidé nebudou chtít peníze? Tato politika nemůže dlouhodobě fungovat!“ Dodává, že tyto nástroje se neosvědčily – „to si jen někteří politici lžou do kapsy“. „Kdyby se osvědčily, tak Německo při záporných úrokových sazbách roste každý kvartál, a ne jen občas, a průmysl by nepadal,“ vysvětlil Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se mluví o jaderné válce. Únik z jednání EU o Ukrajině

7:41 Už se mluví o jaderné válce. Únik z jednání EU o Ukrajině

V Bruselu bylo zase jednou pořádně horko. Alespoň maďarskému ministrovi zahraničí Péteru Szijjártó, …