Novinář se lekl Lenina, "soudruh hejtman" ho uklidnil: Ten není můj

19.10.2012 7:32

Kandidát KSČM na hejtmana Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček se prý řadí mezi představitele konzervativního křídla strany. Před rokem 1989 pracoval jako politický pracovník Okresního výboru KSČ, po něm komentátor Haló novin. Nyní vnímá komunismus jen jako marketingovou značku práce pro lidi a starší soudruhy klidně pozdraví "Čest práci".

Novinář se lekl Lenina, "soudruh hejtman" ho uklidnil: Ten není můj
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Oldřich Bubeníček (KSČM) před vysíláním předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce

Rozhovor začal debatou o prostředí, kde se konverzace s redaktory Hospodářských novin odehrávala. Ze zdi na ní totiž shlížel portrét Vladimíra Iljiče Lenina a v kanceláři rovněž stály dvě jeho busty. „Je to historie, a každá strana má svou historii,“ uvedl Bubeníček, když ujistil, že kancelář není jeho. On sám prý něco takového ve své pracovně nemá, ale chápe, že někteří jeho soudruzi to mohou vnímat takto. Lenina podle něj nelze směšovat se Stalinem, kterého vnímal jako nebezpečí, ale bohužel už byl příliš nemocný.

Podle něj není třeba dělat vědu ani z proklamace komunismu v názvu jeho strany. „Já si myslím, že se to dnes už tak nebere, že je to jen název strany,“ myslí si. Lidé si dnes podle něj se slovem „komunistická“ spojují především práci pro lidi. „Kdybychom ten název strany dnes změnili, lidé by nám ty hlasy už nedali,“ obává se.

Spojení s komunismem je pro Bubeníčka už pouze marketingovou značkou spojenou se současností, minulost komunistické strany je podle něj už vyřešena. Za excesy z padesátých let se strana prý už omluvila. „Ta omluva byla asi maximum, co se dalo udělat,“ myslí si.

Na dotaz, zda se ještě se svými spolustraníky zdraví „čest práci,“ odpověděl: „Někteří ano, ale jak kde. Starším členům to řeknu, mladším spíš dobrý den, ahoj, nazdar,“ odhaluje.

Na jasný dotaz, zda bylo lépe před Listopadem 1989, nebo nyní, odpovídá: „Bylo by ideální to propojit. Předlistopadové sociálno, kdy lidé měli práci, měli školky, měli jesle, s dnešní možností cestovat a dostatkem zboží,“ plánuje kandidát na ústeckého hejtmana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…