Novinářka Procházková zpovídala důstojníka ukrajinské armády. Takto vidí boje na východě země

24.07.2015 11:41

Novinářka Petra Procházková popsala v Lidových novinách současnou situaci na východě Ukrajiny z pohledu bojovníků praporu Donbas, kteří se snaží uhájit azovské pobřeží.

Novinářka Procházková zpovídala důstojníka ukrajinské armády. Takto vidí boje na východě země
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Problém jsou Rusové a jejich regulérní armáda, která proti nám stojí,“ cituje Procházková podplukovníka Anatolije Vinogrodskije, který říká, že kdyby šlo jen o separatisty, tak už by si s nimi ukrajinská armáda dávno poradila.

„Víte, kolik mi zabili kamarádů?“ přináší novinářka názor dívky pocházející údajně z Krymu, která se prý do Donbasu přihlásila poté, co ruská armáda zabrala Krym. „Obětovala jsem všechno. Pár kamarádů mi zabili. A teď mám říci, že východ Ukrajiny necháme teroristům a Rusům a vše, co jsme prožili, ty strašné ztráty, všechno to je zbytečné? Copak nás Evropa nechápe?“ přináší Procházková názor dívky, která zastává v Donbasu post zdravotnice.

Minské dohody? Jako mnichovská dohoda

Podle už zmíněného Vinogrodskije, který je velitelem ukrajinského sektoru „M“ starajícího se o východoukrajinskou frontu kolem přístavu Mariupol, nedojde k odsunu lidí od Šyrokyne, dokud prý nebudou splněny dvě podmínky, a to úplné zastavení palby ze všech druhů zbraní a vybudování stálého pozorovacího stanoviště OBSE přímo v Šyrokyne. „Pokud ale dostanu příkaz opustit vrcholky kolem Šyrokyne, okamžitě sháním právníky a zažaluju svého nejvyššího velitele za vlastizradu. Nebo se dostanu k prezidentovi a vysvětlím mu to," řekl Procházkové Vinogrodskij, který prý danou situaci nechápe jako demilitarizaci, ale jako odevzdání dalšího kusu území nepříteli.

Já minské dohody nenazývám ani tak dohodami, jako spíš spiknutím. Vlastně bych je přirovnal k mnichovské dohodě,“ popsal prý Vinogrodskij Procházkové, jak chápe dohody, které byly podepsány 15. února tohoto roku a které podle něj byly v noci z jednadvacátého na dvaadvacátého února separatisty a Rusy jasně porušeny. „Ale OBSE k tomu mlčelo,“ podivuje se donbaský podplukovník a mnozí další ukrajinští vojáci nad tím, že OBSE údajně straní Rusům, prý proto, že většina pozorovatelů je z Ruska.

Podle podplukovníka se střílí hlavně v noci, ale jeho prapor, který má od začátku konfliktu největší ztráty na životech, má prý zatím vše pod kontrolou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…