Novinka: Poslanec, který se bude flákat, skončí ve funkci

05.05.2016 9:22

Vladimir Putin podepsal zákon o možnosti zbavení mandátu těch poslanců ve Státní dumě, kteří budou více než 30 dní nepřítomni. Poslanec bude o mandát moci přijít po iniciativě vlastní politické frakce anebo komise, jíž je sám členem.

Novinka: Poslanec, který se bude flákat, skončí ve funkci
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Prezident Ruské federace Vladimir Putin podepsal zákon, podle kterého může poslanec přijít o svůj mandát, pokud se více než třicet dní „nedostaví do práce“, jelikož tím „ztrácí kontakt se svými voliči“, píše ruský Tass. Dokument popisující nový zákon byl zveřejněn na oficiálním internetovém portálu s právními informacemi.

Zákon upravuje článek o statusu poslance Státní dumy a člena Rady federace. Nově je doplněno pravidlo o možnosti ztráty mandátu za „systematické neplnění svých povinností“. Podle nového znění zákona může být poslanec zbaven mandátu z iniciativy politické strany či frakce, jíž je členem, a také po návrhu komise, v které sám zasedá, v případě nesplnění svých povinností blíže specifikovaných v článcích 8 a 12 zákona o parlamentním statusu v průběhu třiceti a více kalendářních dní.

Konkrétně jsou „povinnostmi poslance“ myšleny právně stanovená povinnost být dostupný svým voličům a účast na zasedáních Státní dumy, jejích rad a komisí. O definitivním zbavení poslance mandátu rozhoduje svým výrokem Státní duma. Změna zákona byla přijata Státní dumou 22. dubna a odsouhlasena Radou federace 27. dubna letošního roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…