Noviny: Íránští konzervativci chtějí dohodu o zrušení sankcí použít proti reformistům

17.07.2015 16:14

Íránští konzervativci chtějí tento týden uzavřenou dohodu o kontrole íránského jaderného programu využít proti současné reformní vládě v Teheránu. Píší o tom páteční Hospodářské noviny.

Noviny: Íránští konzervativci chtějí dohodu o zrušení sankcí použít proti reformistům
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránští konzervativci se podle deníku snaží zpochybnit jadernou dohodu, která ruší sankce zavedené vůči Íránu kvůli podezření z výroby nukleární zbraně výměnou za kontrolu jeho jaderného programu. A vytvářejí dojem, že reformní prezident Hasan Rúhání a jeho spojenci neuzavřeli nejlepší možnou smlouvu a že země je ohrožena. „Včera například konzervativní list Kayhan sice pochválil Rúháního, ale v tom stejném článku varoval, že USA prý připouštějí vojenský útok na Teherán,“ napsal list.

Zrušení sankcí nemusí zlepšit íránskou ekonomiku

A list poukázal, že duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chamenejí zase prohlásil, že dohoda je sice dobrá, ale text je třeba „důkladně prozkoumat“. A že některé velmoci, se kterými byla uzavřena, „nejsou důvěryhodné“. Chameneí, který je mužem s největší mocí a autoritou v íránském systému, tím zřejmě myslel USA.

Konzervativní íránská média také upozorňují, že zrušení sankcí nemusí vést ke zlepšení stavu íránské ekonomiky. Sankce podle nich zasáhly jen asi pětinu íránského hospodářství, a tudíž nejsou tak významné.

Příští rok v únoru mají být v Íránu parlamentní volby. Do nich prý půjdou reformisté oslabeni. Členové Rady strážců, která schvaluje kandidátky, už prý naznačili, že část populárních Rúháního lidí do voleb nepustí. „Zklamání z toho, že se nelepší ekonomická situace, pak může dokončit zbytek,“ podotkl list.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …