Noviny: Nový pancéřovaný vůz pro ochranku koupí obrana od Audi

06.01.2016 6:18

Ministerstvo obrany pro ochrannou službu Vojenské policie, která zajišťuje bezpečnost ministra i zahraničních delegací při jejich pobytu v Česku, koupí dvě limuzíny Audi. Za pancéřované auto a další totožné doprovodné vozidlo bez pancéřování zaplatí více než 14 milionů korun. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Noviny: Nový pancéřovaný vůz pro ochranku koupí obrana od Audi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Limuzína Audi s Václavem Klausem

Ministerstvo obrany podle svého mluvčího Petra Medka oslovilo tři společnosti, které jako jediné vyrábějí auta s požadovanou třídou balistické odolnosti. "Smlouva byla nakonec podepsána se společností Audi. Vozidlo A8L Security a odpovídající duplicitní vozidlo bez balistické ochrany budou dodány do konce února," řekl deníku mluvčí.

Informace o plánu pořídit pro vojenskou ochranku nový pancéřovaný vůz, který odolá střelám, výbuchům či plynovým útokům, se objevily loni v říjnu. Medek tehdy uvedl, že nové auto má nahradit dosluhující pancéřovanou limuzínu BMW z roku 2003. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) bude automobil určen především pro převážení cizích diplomatů a politiků, kteří mají pancéřovanou limuzínu často v požadavcích při domlouvání podmínek jejich návštěvy v Česku.

Balistickou ochranou jsou vybaveny vozy českých diplomatů v rizikových zemích. Vozy nejvyšších ústavních činitelů, kteří mají nárok na osobní ochranku, jsou vybaveny jen zvláštními komunikačními a bezpečnostními prvky bez pancéřování. Mezi chráněné osoby patří vedle prezidenta šéfové obou parlamentních komor, premiér a ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a nově také ministr financí. Jejich bezpečnost zajišťuje ochranná služba policie. Ministra obrany chrání Vojenská policie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…