Nový odborový předák v televizi: Pokud vláda nebude plnit sliby, vyjdeme do ulic

28.04.2014 19:56

„Neodpustíme vládě, pokud se postaví proti lidem,“ prohlásil v pořadu Interview na ČT24 nový předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Pokud se tak stane, budou se prý odbory bránit demonstracemi v ulicích.

Nový odborový předák v televizi: Pokud vláda nebude plnit sliby, vyjdeme do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula, který vstoupil do odborů před 24 lety, se už před svým zvolením nechal slyšet, že se nebude bránit razantnějším krokům. V Interview upřesnil, že odbory budou dohlížet na to, aby vláda splnila své předvolební sliby, a to především zvýšení minimální mzdy, snížení nezaměstnanosti, zavedení opatření pro ekonomický růst či vyřešení otázky důchodové reformy.

„Takových témat může být mnoho, toto je jen takový nástin těch nejdůležitějších. Hlavní také je, aby vláda dobře spolupracovala uvnitř sama sebe,“ podotkl Středula s tím, že se obává zejména konfliktů, které mohou nastat při sestavování rozpočtu pro rok 2015.

Upozornil také na skutečnost, že nespokojenost lidí v České republice s politickými představiteli je poměrně vysoká a současná vláda vyvolala svými předvolebními sliby velká očekávání. „Pokud by ze svých předsevzetí uhnula, daly by se očekávat podobné protesty jako před dvěma lety," varoval nový šéf ČMKOSu.

Středula je známým kritikem pravicových vlád, současnou vládu složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL prozatím hodnotí pozitivně, alespoň co se jejího vystupování před veřejností týče. Domnívá se totiž, že tato vláda jedná s lidmi nejseriózněji ze všech českých vlád.

V souvislosti s nezaměstnaností také doufá, že vláda bude navyšovat výdaje do aktivní politiky proti jejímu dalšímu růstu a podpoří zaměstnanost mladých lidí, která je dle jeho slov v současnosti kritická.

Stop diskriminaci mladých matek

Odbory se pod jeho vedením hodlají zabývat i vylepšením soudního systému, konkrétně jeho zrychlením. Podle Středuly totiž rychlejší soudy mohou znamenat prevenci proti nezákonnému chování zaměstnavatelů ke svým zaměstnancům, protože si budou vědomi, že pokud se zachovají v rozporu s právem, soud bude rychle a důrazně konat.

Bojovat chce i proti diskriminaci mladých žen, které jsou matkami či rodičovství teprve plánují. Přestože zákon odmítá jejich znevýhodňování, Středula je toho názoru, že se tak bohužel děje až příliš často. „Včera jsme na toto téma spustili na Facebooku kampaň, která jasně dává najevo, že nikdo nesmí být diskriminován,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…